Održana 300. jubilarna Sinjska alka

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. - 11:06
Autor: 

Sinjski kraj je nakon svih aktivnosti, promocija i kulturnih manifestacija u posebnom raspoloženju. Jučer se održala 300.-ta jubilarna Sinjska Alka, a slavodobitnik je 13-godišnji Frano Ivković. Narod Cetinske krajine je Alku osmislio kao vječnu uspomenu na junaštvo svojih pradjedova. Tako se svakog kolovoza u Sinj slijevaju rijeke ljudi koji uživaju u borbama na trkalištu.

Tribine su bile krcate, a u Sinju je bila i pokroviteljica Alke predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prije dolaska na natjecanje obišla je i crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. Predsjednik Viteškog alkaraskog društva Stipe Jukić dodijelio je predsjednici poklon za prisjećanje na 300. alku. Uručeno joj je posebno priznanje.

Za slavodobitnika na 300. jubilarnoj Sinjskoj Alki nadmetalo se 17 alkara: alajčauš Ivica Filipović Grčić; zamjenik alajčauša Mario Šušnjara; Kristijan Bikić; Josip Čačija; Jure Domazet Lošo; Alen Filipović Grčić; Hrvoje Filipović Grčić; slavodobitnik 299. Alke Denis Gugić; Andrija Hrgović, pobjednik prošlogodišnje Čoje; Dušan Ivandić; Frano Ivković; Nenad Marić, pobjednik prošlogodišnje Bare; Tino Radanović; Ante Runje; Petar Tomašević, Ante Zorica i Ivo Zorica.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m (tolerira se vrijeme do 12 sekundi) te pokušava kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka. Visina alke je 3,32 m, mjerena od njezinog središta do zemlje. O postavljanju i točnoj visini brinu “namještač alke” i njegov pomoćnik; namještač alke štapom dužine 3,22 m umiruje alku i istovremeno kontolira njezinu visinu, dok pomoćnik zateže uže o koje je alka obješena.