Online festival animiranog filma u Neumu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. lipnja 2020. - 12:33
Autor: 

Na natječaj ovogodišnjeg online izdanja međunarodnog festivala animiranog filma stigao je rekordan broj od gotovo 2 tisuće animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta.

Uvjetovan pandemijom koronavirusa koja se ponovno razbuktava u zemljama regije, pa tako i u Bosni i Hercegovini, neumski Festival animiranog filma ove će se godine održati online, od 27. lipnja do 2. srpnja.

Na petnaestom izdanju Festivala neće biti sudionika u samom Neumu, no itekako će ih biti online. Na natječaj je stiglo čak 1980 radova iz 90 zemalja svijeta: Francuske, Rumunjske, Švicarske, Portugala, Njemačke, Danske, UK, SAD-a, Kanade, Hrvatske, Kine, Izraela i drugih, otkrili su iz organizacije. U natjecateljski program ušlo je 67 filmova, a u panoramskom programu bit će ih 31. 

- Svi filmovi će, zbog sigurnosti na Internetu i zaštite autorskih prava biti prikazani u točno određenom vremenu i putem online platformi, a bit će upriličen i live stream filmova na web stranici NAFF-a - poručila je glasnogovornica Festivala Mija Bojčić. 

Najbolji će se nagraditi u sljedećim kategorijama: Grand prix, 2D animacija, 3D animacija, Gina-Lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada "Dušan Vukotić".

Ovogodišnji stručni žiri NAFF-a  čine Antonio Costa Valente (Portugal), producent, redatelj, autor i profesor animacije; ElmaTataragić (BiH), scenaristica, profesorica scenarija i selektorica Sarajevo Film Festivala; Iva Ćirić (Srbija), umjetnička direktorica Balkanime i prošlogodišnja pobjednica NAFF-a u kategoriji nagrade Dušan Vukotić; Dragan Marijanović (BiH), novinar i književnik te Vjeran Šalomon (Hrvatska), multimedijalni umjetnik, skladatelj i sound dizajner.

Festival kao i dosad, dodjeljuje nagrade u osam kategorija, Grand prix, 2D animacija, 3D animacija, Gina-Lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, te nagrada za likovnost, i nagrada "Dušan Vukotić".

Pored Neuma, projekcije ovogodišnjeg Festivala planirane su i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju te Jelsi.

 Izvor: Glas Hrvatske