Otvoren zvonik splitske katedrale

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 18. srpnja 2020. - 15:23
Autor: 

Dvije godine nakon zatvaranja zvonika splitske prvostolnice ponovo je otvoren za javnost, izvijestili su u subotu iz Splitsko-makarske nadbiskupije. 

Zvonik je bio zatvoren zbog rekonstrukcije stubišta i konzervatorsko-restauratorskih radova. Proces rekonstrukcije stubišta unutar zvonika i konsolidacije kamena trajala je dugo. U priopćenju podsjećaju kako su pripremni radovi započeli 2015. godine kada se radio arhitektonski snimak postojećeg stanja 

Uz to su se izvodili konzervatorsko-restauratorski radovi unutar i izvan zvonika splitske katedrale. 

"Događaj koji je prethodio možda nije zadobio onoliku pažnju koju je zaslužio zbog ovogodišnjih okolnosti, a to je povratak starih zvona splitske katedrale nakon punih šesnaest godina. Uoči otvaranja moćnika sv. Dujma u svibnju ove godine našim gradom iznova se pronio taj dugo čekani zvuk. Zvonik je od davnina bio i jest vizualni i duhovni identitet našeg grada, stoga i ovi posljednji zahvati na unutrašnjosti i vanjštini zvonika ulaze u povijest", ističu u Nadbiskupiji. 

Projekt obnove zvonika financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, Kaptol,  matična župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Nakon završnih pregleda obavljena je primopredaja zvonika u nazočnosti mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije,  kanonika splitskoga Prvostolnog kaptola don Ante Mateljana te naposljetku župnika don Tomislava Ćubelića, koji su cijeli ovaj projekt nadgledali i pratili od njegovih početaka pa do samog kraja, navodi se na kraji priopćenja.

 (Hina)