Peti DUff počinje sutra - radionice, filmske projekcije, premijerni program

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. listopada 2016. - 17:28
Autor: 

Dubrovnik film festival, DUff, službeno se otvara sutra navečer u 20 sati u Kinu Sloboda, te će trajati do 23. listopada. Uz natjecateljski program, u kojem će se naći 82 odabrana od preko 250 pristiglih filmova djece i mladeži zemalja Mediterana, zanimljiv je i popratni program, no i radionice, koje su počele ovog utorka. Ove godine, selekcijskom žiriju odabrati između 250 filmova nije bio nimalo lak posao. Filmove su birali Lukša Benić, Nina Velnić i Tea Stražičić, a predstavnici, mentori i mladi filmaši, ovih dana stižu u Dubrovnik.

Inače, DUff je nastao kao zajednički projekt Kinematografa Dubrovnik, Ljetne škole filma Šipan i Udruge Luža, a kako su kazali njegovi inicijatori, nadali su se učiniti neke pomake na poljima medijske kulture u gradu, što su u ovih pet godna i uspjeli.

Ove godine na otvaranje stižu, osim stalnih partnera DUffa - Plesnog studija Lazareti i voditeljice Zrinke Japunčić, Dječji zbor Dubrovnik te vokalna solistica Doris Kosović.

Ocjenjivački žiri

Ocjenjivački žiri ove godine čine Joris Van Dael iz Antwerpena, pokretač KIDSCAM animation studia, Višnja Vukašinović, koordinatorica filmskih programa Kinokluba Zagreb te redatelj Zvonimir Jurić. Dodijelit će nagrade u sedam kategorija, a tri nagrade 'Djeca biraju' će podijeliti dubrovačka djeca, koja tijekom trajanja DUffa ocjenjuju filmove. Tu je i nagrada publike te Grand Prix.

Premijerni program

Od ove godine, DUff uvodi premijere dječjih filmova koje se inače ne mogu vidjeti u našim kinima. 'Novi klinac' / Le Noveau, francuski film iz 2015. u režiji Rudija Rosenberga pobjednik je Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu 2015. (nabolji filmski redatelj), a s Festivala 'Cinekid' u Amsterdamu 2015. nosi nagradu za najbolji film za djecu. Slovenski film 'Nika' u režiji Slobodana Maksimovića pobjednik je Buzz@Teen programa Motovuna 2016., dok je 'Mali gangster', nizozemski film iz 2015., u režiji Arne Toonen pobjednik redom KinoKino festivala po izboru dječjeg žirija; Pulica 2016., Cinekid Amsterdam, Hamburg Film  Festival, Seoul Nemaf (nagrada publike).

Festivalske radionice

Festivalske radionice počele su več jučer, a ima ih ukupno šest - Radionica animiranog filma na tabletima, Radionica stop animacije, Radionica igranog filma, Radionica zvuka, Radionica timelapse te Škola u kinu.