Potpora RH strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. travnja 2022. - 10:11
Autor: 

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23. ožujka 2022. donijela Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Projekti od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske važni su za unapređivanje položaja i kvalitete života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Republikom Hrvatskom. 

Na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uvršten je i projekt „Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Dux – u.

Kao što stoji i u obrazloženju „za očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta posebnu važnost imaju mediji te stoga treba dati potporu dvama strateškim medijskim projektima: projektu središnje institucije i zastupničkog tijela hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Duxu, jedinom elektroničkom mediju hrvatske nacionalne manjine, koji ima vrlo veliku važnost za informiranje Hrvata u Crnoj Gori i koji značajno doprinosi afirmaciji hrvatske kulture u tamošnjem medijskom prostoru“.

Ovim prijedlogom Središnjeg ureda je prepoznat značaj projekta Radio Dux-a, gdje su predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, u Zagrebu, u nekoliko navrata prilikom susreta razgovarali i o problemu stalnog financiranja Radija Dux te o mogućnosti ovog vida potpore.

Ova potpora predstavlja suradnju s matičnom državom i dokaz da se o Hrvatima izvan RH Središnji državni ured skrbi na najbolji mogući način.


Odluka o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i Popis projekta od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske dostupni su u privitku.