Predstavnici iz Boke kotorske na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. listopada 2019. - 8:41
Autor: 

31. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske svečano je otvorena jučer u svečanoj dvorani “Barun Trenk“ u Vinkovcima. Proljetos su učenici i njihovi mentori bili gosti u Boki, gdje im je Milivoj Slaby održao radionicu u OŠ "Drago Milović". Odlazak u Vinkovce za predstavnike iz Boke kotorske je podržao Sekretarijat za poduzetništvo Općine Tivat, a poziv su dobili OŠ "Drago Milović" Tivat; Nevenka Saljević, mentorica; Hana Mirkov, mentorica, kao i učenice Teodora Stojković i Ksenija Zečević. Smotri prisustvuje i Ljerka Sindik, dopredsjednica HNV-a, mentorica; Milivoj Slaby, mentor; kao i učenice OŠ "Savo Ilić" Kotor: Irina Bulajić i Anja Vukotić. 

Manifestacija je to koja predstavlja festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih, a svoje proizvode će još danas predstaviti najbolje učeničke zadruge iz Hrvatske te gosti – zadruge iz Vukovarsko-srijemske županije i iz inozemstva.

Učenička zadruga je mjesto na kojemu se čuvaju bogatstvo i ljepota tradicije, ali i zajednica u kojoj se usvajaju nove ideje, razvija stvaralaštvo, zajedništvo i suradničko učenje. To dobro znaju i naši zadrugari koji su danas u Vinkovce donijeli rezultate svojih vrijednih ruku. Na Smotri će se tako predstaviti ukupno 103 zadruge i to 64 učeničke zadruge s izložbenim prostorima, 6 učeničkih zadruga s istraživačkim radovima, 21 učenička zadruga kao voditelji županijskih izložbenih prostora s izložbenim primjercima svih učeničkih zadruga pojedine županije, 8 učeničkih zadruga-domaćina iz Vukovarsko-srijemske županije te gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. 

Osim bogatih i šarenih štandova koji spremno dočekuju svoje posjetitelje, priređen je danas i bogat program otvorenja prilikom kojega je sve prisutne pozdravila pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković te istaknula sljedeće:

“Izuzetno mi je drago i veliko hvala svima što je naš grad po drugi put domaćin ove Smotre. Učeničke zadruge su svakako nešto što je pozitivno i što potiče kreativnost mladih ljudi i naša je zadaća da ulažemo u njih, njihovo obrazovanje i da im omogućimo razvoj potencijala i napredak, ali i ostanak u našem gradu i županiji“.

U ime župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića posjetiteljima se obratila i Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica Odjela za obrazovanje i sport, koja je napomenula kako je uistinu lijepo čuti kako broj učeničkih zadruga iz godine u godinu raste.

“Svi vi ovdje ste došli pokazati ono što najbolje znate raditi, ono što predstavlja vas i vaše škole, vaša mjesta. Želim vam ugodan boravak u našoj županiji i našem gradu, da se lijepo osjećate i da sve prođe u najboljem redu, ali i da svi vi posjećujete još puno ovakvih smotri“, rekla je pročelnica Mustapić-Karlić.

Na posebno uređenim izložbenim prostorima učenici izlažu razne proizvodi koje su, uz pomoć svojih mentora, sami napravili u prostorima svojih škola. Tako u dvorani “Barun Trenk“ možete pronaći razne ukrasne predmete, ljekovite biljke, ulja i druge sastojke, nakita, cvijeća, drvenarije, kućanskih predmeta te raznih drugih suvenira kojima se njeguje tradicija.

“Uvjerena sam da nam i ovogodišnja smotra donosi pregršt lijepih i kvalitetnih proizvoda te zanimljive i vrijedne istraživačke radove iz naših učeničkih zadruga. Zahvaljujem svim mladim zadrugarima i njihovim voditeljima na marljivom radu i iskazanoj kreativnosti, ali i institucijama koje prepoznaju važnost i vrijednost učeničkog zadrugarstva u hrvatskom školskom sustavu. Plod naše suradnje je i ova 31. Smotra koja na najbolji mogući način govori i pokazuje koliko svi zajedno njegujemo dugu i bogatu tradiciju učeničkog zadrugarstva u Republici Hrvatskoj i pridonosimo njezinu daljnjem razvoju“, rekla je Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva koja danas broji 601 učeničku zadrugu.

Ovogodišnja smotra održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i škola domaćina Smotre – OŠ Matija Gubec iz Jarmine i Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.