Suradnja zadruga Zagrebačke županije s Hrvatima u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. lipnja 2019. - 8:45
Autor: 

Prošlog ljeta u Novom Vinodolskom održala se Mala škola  hrvatskoga jezika i kulture te su učenici hrvatske nastave u Crnoj Gori, zahvaljujući financijskoj potpori  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, imali neprocjenjivo iskustvo. Ovaj grad bogate kulturne prošlosti već je dugi niz godina domaćin Maloj školi, kojoj je temeljni cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika i kulture. Tijekom boravka u Novom Vinodolskom, gospođa Lada Kanajet Šimić iz Hrvatske matice iseljenika,  je predstavnike Hrvata iz Crne Gore upoznala s gospođom Darinkom Balen, koja je u Novom Vinodolskom boravila ispred Zagrebačke županije te inicirala suradnju. Partner zagrebačkim učenicima u Crnoj Gori bila je  OŠ „Drago Milović“, a hrvatska škola,  koja je nositelj projekta je OŠ „Milke Trnine“ iz Križa.

Kroz učeničke zadruge učenici uče nove vještine usvajaju znanje i sposobnost te samim tim čuvaju kulturnu baštinu svoga kraja. Bit projekta je međunarodna suradnja te jednom godišnje posjet i suradnja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Članovi učeničkih zadruga Zagrebačke županije boravili su prethodnog vikenda u Tivtu, gdje su bili gosti Osnovne škole „Drago Milović“ . Ravnatelj škole gospodin Peđa Šušić je izrazio  zadovoljstvo njihovim dolaskom i time što su baš tivatsku  školu izabrali za domaćina,  jer  učenici hrvatske nastave u Crnoj Gori upravo imaju nastavu na hrvatskome jeziku u spomenutoj školi. Goste je pozdravila i  Ivana Petković, samostalna savjetnica u Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti u Općini Tivat.

“Drago nam je što ste gosti našeg grada i Opština Tivat je uvijek spremna za saradnju i da pomogne kao što smo evo i ovoga puta, a posebno kada su djeca u pitanju. Nadamo se da ćete uživati u boravku ovdje kod nas” – istakla je Petković.

“Vi ste dio jedne vrlo neobične priče,  jer u Hrvatskoj smo mi jedina županija ima projekt ovakvog načina učeničke suradnje zadruga. Mi smo ponosni imamo 33 učeničke zadruge i da bi potakli male zadrugare da stvaraju mala čuda, osmislili smo razna putovanja, međunarodne suradnje, tako smo obišli Mađarsku, Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, a ovu smo godinu zamislili da bi mogli doći u Crnu Goru,  ali smo tražili domaćina. Naši zadrugari stvaraju prekrasne male unikate, ukrase predmete…“ – rekla je Darinka Balen, viša referentica za osnovno školstvo Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Dopredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća gospođa Ljerka Sindik srdačno je pozdravila goste, istakla želju i za budućom suradnjom te da ovaj projekt bude početak jedne lijepe i edukativne priče.

Razmijenjeni su i prigodni darovi i organizirana radionica, koju je vodio gospodin Miroslav Slaby. On je djeci objasnio rad s glinom i kako nastaju prava mala umjetnička djela.  

Gosti iz Zagreba također su posjetili Perast i Kotor, kao i manastir Ostrog.

Očekuje se naravno  uzvratni posjet i nastavak suradnje sa zadrugarima.