Priopćenje sa 4. sjednice saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 04. lipnja 2021. - 22:13
Autor: 

U Zagrebu je danas, 4. lipnja, započela 4. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tijekom Sjednice izražena je neupitna potpora i podrška sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, a svi dosada doneseni zaključci Savjeta na ovu temu svjedoče o  jedinstvenom stavu kada je u pitanju važnost Hrvata u Bosni i Hercegovini te zauzimanju za njihov bolji položaj u svim sferama života. 

Razgovaralo se o brojnim inicijativama koje provodi Vlada Republike Hrvatske na međunarodnom planu u senzibiliziranju javnosti kada je u pitanju, prije svega, važnost legitimnog političkog predstavljanja naroda u BiH. „Cilj nam je da se u svim budućim izbornim procesima ne događaju situacije da Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike u institucijama vlasti, čemu smo svjedočili u više navrata od 2000.godine“ – istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodin Zvonko Milas te dodao kako je važna potpora koja se daje mladima kroz različite oblike suradnje i potpora strateškim institucijama Hrvata u Bosni i Hercegovini.  

„U svim područjima života jačamo suradnju, a ono što s ponosom mogu reći – ta suradnja je partnerska jer slušamo, razgovaramo i zajedno radimo i stvaramo bolje uvjete za razvoj svih potencijala našeg naroda u Bosni i Hercegovini.“ – zaključio je državni tajnik Milas.

 Drugi dio današnje Sjednice nastavljen je s temom položaja hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država.

 Tijekom Sjednice istaknuta je važnost kontinuirane podrške brojnim vrijednim programima i projektima manjinskih institucija i udruga za što su se u pet godina vrlo značajno povećala financijska sredstva te stalne stručne i moralne pomoći. „Važan iskorak započet prije nekoliko godina, s kojim snažno nastavljamo i dalje je potpora strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine kao što je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća, potpora Hrvatskome kazalištu u Pečuhu, Radio Duxu iz Tivta te Hrvatskome tjedniku iz Željeznog“ – istaknuo je državni tajnik Milas te naglasio kako se koriste sve mogućnosti koje su na raspolaganju kako bi, prema stvarnim potrebama, od drugih država tražili poboljšanje ili definiranje, položaja hrvatske nacionalne manjine kroz bilateralne odnose s pojedinim državama, kao i unutar multilateralnih okvira, poput EU, NATO-a, OESS-a i Vijeća Europe.

 „Kad govorimo o bilateralnim odnosima, naglašavam važnost institucionalnog okvira s onim državama s kojima postoje potpisani sporazumi o obostranoj zaštiti manjina - s Mađarskom, Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Sjevernom Makedonijom te ističem da smo na tom području puno radili, a radit ćemo i dalje kako bi učinci rada bili vidljivi u životu Hrvata u svim ovim državama.“- izjavio je državni tajnik Milas te dodao da i onda kada ne ide onako kako bismo htjeli i kako bi trebalo, nećemo odustati, nego ćemo uložiti dodatan trud i biti još aktivniji. „Isticat ćemo nepravednu i arbitrarnu Odluku da se u Subotici tzv. bunjevački jezik proglasi službenim, upozoravat ćemo kad Hrvati budu u lošoj i teškoj poziciji u bilo kojoj državi i tražit ćemo poboljšanje stanja i rješenja otvorenih pitanja – motivirano, strpljivo, ustrajno.“ –zaključio je državni tajnik Milas.

 Sjednica Savjeta nastavlja s radom sutra, 5. lipnja s početkom u 11.00 sati sastankom članova Savjeta Vlade - predstavnika europskog i prekooceanskog iseljeništva.