Promocija Kastelove knjige u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. svibnja 2019. - 8:41
Autor: 

Nedavno je objavljena prva zbirka pjesama u Hrvatskoj, knjiga Testament u školjkama, crnogorskog, južnoslavenskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela, u izdanju kuće Shura publikacije iz Opatije, specijalizirane za objavljivanje etabliranih europskih autora. Knjiga, kao i portret ovog izuzetnog autora bit će promovirani u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj

Zbirka „Testament u školjkama“ će biti predstavljena 20. svibnja u renomiranoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, potom 21. svibnja u riječkoj gradskoj knjižnici Ex-libris u Rijeci i 24. svibnja u okviru tradicionalnih Dana Petra Kanavelića u vijećnici grada Korčule.

Kastelovu književnu turneju u Hrvatskoj organiziraju izdavačka kuća Shura publikacije i Hrvatsko književno društvo, uz podršku Odjela za kulturu Grada Rijeke; svoje sudjelovanje najavila je i crnogorsko  Veleposlanstvo u Zagrebu. Ovo je jedan od programa kulturne razmjene na tragu dogovora ministarstava kulture Crne Gore i Hrvatske, vođenih nedavno u Zagrebu: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=21798

Sa Kastelom će o njegovoj poeziji i poetici jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega,  koji ga čine jedinstvenim pjesnikom na našim prostorima razgovarati izdavač Shura Dumanić, pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić i književnik Valerio Orlić, počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva.

Povodom objavljivanja Kastelove knjige Testament u školjkama u ediciji Poentes, kolo Geopoetike II. (urednik Damir Šodan), izdavač je, između ostalog, naveo - Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati.

 Na kraju, citirane su riječi velikog europskog intelektualca, spisatelja i mediteraniste Predraga Matvejevića, Kastelu u čast - Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu.