Split slavi svoju najveću feštu – blagdan Svetog Duje!

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. travnja 2018. - 10:06
Autor: 

Misno slavlje i svečana procesija, koncerti, prigodne kazališne predstave, filmske projekcije i izložbe, fešta na Marjanu, izložba cvijeća u splitskom parku Đardinu i podrumima Dioklecijanove palače, raznovrsni sportski turniri, priredbe za djecu, nastupi kulturno-umjetničkih društava, Gastro get – fešta spize i pića, već tradicionalno najiščekivanija tomobola i večernji koncert na Rivi te veliki vatromet, tek su dio bogatog programa događanja koji nas očekuje u sklopu ovogodišnje Sudamje.

Iz programa izdvajamo koncert legendarnog škotskog benda Simple Minds koji nakon nedavno objavljenog sedamnaestog albuma Walk Between Worlds te rasprodanih koncerata diljem Europe, dolaze i u Split! Koncert će se održati na plaži Žnjan, u subotu 5. svibnja u čast blagdana Svetog Duje i Dana grada, a bit će ovo prvo veliko događanje na plaži koja će uskoro dobiti novo i moderno ruho te brojne atraktivne sadržaje.

U nedjelju, 6.svibnja, održava se veliki tradicionalni sportski događaj, veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge – Split.

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili fjera svetog Duje, slavi se i ove godine tradicionalno 7. svibnja. Posvećena je Sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam je zaštitnik grada. Ranim jutrom počinje Sudamja, pučka fešta u čast sv. Dujma, bogati crkveni dio programa sa središnjom svečanošću – procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće iz katedrale sv. Dujma, preko Rive do oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje se održava misa. Fešta obuhvaća mnoštvo događanja; od koncerta limene glazbe, klapa, prodaje tradicionalnih suvenira, delicija i raznih hrvatskih proizvoda, drvenih leptira i sličnih igračaka za djecu do drvenog posuđa za one nešto starije.

 

Što dodatno izdvojiti iz bogatog rasporeda?

U sklopu proslave obilježiti će se i  Praznik rada na Marjanu, uslijediti će tradicionalna fešta u Varošu – Fešta Sv. Križa, Sudamja fest- koncert duhovne glazbe u čast sv. Dujma, cjelovečernji nastupi popularnih  splitskih KUD-ova Filip Dević, KUD-a  Brodosplit i KUD-a  Jedinstvo na splitskoj Rivi. 3. svibnja u HNK Split održati će se koncert klapa pod nazivom Susret dalmatinskih klapa, a 5. svibnja na Peristilu očekuje nas Sudamja fest- koncert duhovne glazbe u čast sv. Dujma.

U splitskom parku Đardinu i podrumima Dioklecijanove palače, 4. svibnja otvara se 43. Praznik cvijeća.  Proslava završava 13. svibnja u Park šumi Marjan, proslavom Dana Marjana. 6. svibnja u Đardinu imate priliku izraditi tradicionalnu splitsku tortu. Ove godine proslava je bogatija za još jedan hvale vrijedan projekt, Gastro Get festival Sudamja u organizaciji TZ grada Splita i ugostitelja iz Geta. Na Gastro Get festivalu Sudamja., svaki će od osam splitskih restorana ponuditi različite menije sa zadanim namirnicama.

I ove godine na sam dan proslave, 07.svibnja Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) organizira „Feštu o spize i pića“ na kojoj će besplatno dijeliti jela sugrađanima i posjetiteljima grada Splita. Opereta Spli’ski akvarel Ive Tijardovića vraća se na scenu HNK Split izvedbama 4. i 5. svibnja. Spli’ski akvarel je uz Malu Floramye najpopularnija predstava o Splitu, a njen glavni lik je “splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo.