Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. ožujka 2019. - 12:09

Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju održava se od srijede 6. do nedjelje 10. ožujka u Ledenoj dvorani Doma sportova. Najveće svjetsko juniorsko natjecanje okupit će u Zagrebu više od 180 klizačica i klizača iz 44 zemlje.

Hrvatsku će predstavljati Hana Cvijanović i Charles Henry Katanović

Hana iza sebe već ima dva Svjetska juniorska prvenstva, a nedavno je nastupila i na seniorskome Europskom prvenstvu na kojem je zauzela 4. mjesto: - Mislim da sam definitivno napredovala u odnosu na prošle dvije godine. Ne mogu sad govoriti o rezultatima no želim otklizati svoj program najbolje što mogu. Naravno da bih bila presretna da prođem, ali želim pokazati što sam spremila i za što sam radila - rekla je.

- Spreman sam, dao sam sve od sebe na treninzima posljednja dva tjedna i vidjet ćemo što će mi to donijeti. Nadam se da ću proći kratki program, kako bih mogao nastupiti i u slobodnom. Napravit ću ono što mogu i ono za što sam trenirao pa i ako ne prođem dalje bit će u redu - rekao je Charles Henry Cvijenović. 

Predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden istaknula je kako je Zagreb nakon 20 godina ponovno dobio čast biti domaćinom najboljih svjetskih mladih klizačica i klizača koji predstavljaju sam vrh umjetničkog klizanja: - Dolaze nam brojne mlade zvijezde, branitelji prošlogodišnjih naslova, a danas možemo reći da je ovo natjecanje zanimljivo i atraktivno gotovo kao i seniorsko svjetsko prvenstvo. To je mjesto gdje se prepoznaju zvijezde koje će sljedećih desetak godina biti aktualne u umjetničkom klizanju - dodala je Paliković Gruden.

Dominantne su klizačice iz Rusije: nastupit će braniteljica naslova Alexandra Trusova, pobjednica finala Grand Prixa Alena Kostornaia, i pobjednica nedavno održanog EYOF-a u Sarajevu Ana Ščerbakova. Tu su i vrhunske klizačice iz Amerike, Japana i Koreje.

Muška konkurencija također je iznimno jaka: tu je pobjednik Grand Prix finala Kanađanin Stephen Gogolev, branitelj naslova Rus Aleksej Erohov te Talijan Daniel Grassl.

Rusi su također dominantni u sportskim parovima, dok su kod plesnih parova vrlo dobri i predstavnici Gruzije, Amerike i Kanade.

- Posebno sam ponosna na naše predstavnike Hanu Cvijanović i Charlesa Henrya Katanovića. Dugo godina nismo imali predstavnike u tako jakoj konkurenciji. Sezonu smo započeli s juniorskim Grand Prix natjecanjem gdje su oboje nastupili. Od samog početka sezone oboje su pokazali znatan napredak u svojim programima. Zadnjih tjedan dana bili su na pripremama Charles u Francuskoj, a Hana u Rusiji. Dobro su pripremljeni. Očekujemo i nadamo se da će izvesti svoje kratke programe kako su uvježbavali, a dalje rezultate prepuštamo sucima. Možemo se nadati da je u Hrvatskoj umjetničko klizanje u usponu - rekla je trenerica naših predstavnika Ivana Jakupčević Marinković