Tomislav Gretić: prvi hrvatski kuhar u prestižnom restoranu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. svibnja 2015. - 11:35
Autor: 

Tomislav Gretić prvi je hrvatski kuhar koji se našao u društvu ponajboljih svjetskih kuhara. Naime, tijekom svibnja radit će kao gost kuhar u restoranu Ikarus u sklopu Hangara-7 u Salzburgu.

Dvanaest kuhara godišnje gostuje po mjesec dana i prezentira svoje kuharsko umijeće kroz degustacijske menije, a dobiti pozivnicu za Hangar-7 postala je stvar prestiža među svjetskim kuharima. Pozivnicu je Gretić dobio od vlasnika Red Bulla Dietricha Mateschitza.

"Došlo je ni od kuda. Jedan ručak s vlasnikom Red Bulla i jedna polu večera. Njegovo obećanje da će me pozvati. Šest mjeseci kasnije pozivnica stiže. Fascinirala me količina podataka koje imaju o meni i njihov pogled na moju hranu i kuharstvo. A što meni osobno znači? Čast, ali prije svega jedan od najvećih izazova moje kulinarske karijere. Treba samo pogledati listu prijašnjih kuharica i kuhara koji su gostovali pa da se čovjek osjeća impresioniran i profesionalno ponizan", rekao je Gretić u prosincu.

Na njegovom meniju nalaze se škampi s rotkvicom i rajčicom, jakobove kapice s cvjetačom i hrenom, sepija s rižotom i slaninom, krvavice s porilukom i senfom, puževi s tapiokom i crnim češnjakom te iverak s kaduljom i njokima.

"Oni koji žele dublji uvid u jako osobni oblik internacionalne kuhinje imat će priliku za to u svibnju, kad će Tomislav Gretić servirati svoje misli i osjećaje ekskluzivno gostima restorana Ikarus", stoji na stranicama Hangara-7.

Tijekom svoje karijere Gretić je radio u Poljskoj i Dubaiju. Odigrao je važnu kulinarsku ulogu prilikom otvorenja hotela Sheraton u Varšavi, a 2000. proglašen je zaposlenikom godine u hotelu Deira u Dubaiju. Kao prekretnicu u svom kulinarskom razvoju on sam označava rad u Dolder Grand Hotelu u Zurichu te u egipatskom hotelu Stella di Mare, jer je tamo procvjetao i razvio svoju kulinarsku filozofiju.

Od 2007. do veljače ove godine radio je kao glavni kuhar restorana Wine Vault u hotelu Monte Mulini rovinjske Maistre. Od veljače radi kao suradnik čak sedam restorana.