U Dubrovniku održana komemoracija za Đelu Jusića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. lipnja 2019. - 9:11
Autor: 

Komemoracija za hrvatskog skladatelja, glazbenika, dirigenta i aranžera Đelu Jusića, koji je 31. svibnja preminuo u 81. godini, održana je u utorak u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Jusićev najmlađi brat Mujica zahvalio je maestru 'na svakoj naučenoj noti' te rekao kako je Đelo bio lokomotiva cijele obitelji.
„Ibrici, meni, svojoj djeci, sinu vrhunskom muzičaru. Hvala ti velika“, rekao je Mujica Jusić.

Franković: Miljenik generacija

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je Jusić dubrovački velikan, ali i miljenik svih generacija.
„Njegova ljubav prema gradu je bila nevjerojatna, ali i prema domovini Hrvatskoj. Kad god je bilo najteže i kad god je trebalo, bio je tu. Ne tražeći ništa, davao je sve. Posebno sam ponosan što je za života dobio Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. Grad je izgubio velikog umjetnika i veliku dušu grada“, istaknuo je Franković.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić Jusića je opisao kao velikog umjetnika, glazbenika, zaljubljenika u Dubrovnik i domoljuba.
„Tako vješto je utkao glazbene note u svoj grad. Fizički nije više s nama, ali duhom jest, kroz predivne pjesme koje će se pjevati i svirati“, rekao je Dobroslavić.
Od Jusića se prigodnim riječima oprostili i  Anđela Matić u ime svih generacija Jusićeva dječjeg zbora „Malog raspjevanog Dubrovnika“, predsjednik Gradske glazbe Dubrovnik Dživo Brčić, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo-Bogdanović, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat te dopredsjednica Dubrovačkog demokratskog sabora Vilma Kosović.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja

Đelo Jusić rođen je 1939. godine u Dubrovniku, osnivač je Dubrovačkih trubadura 1961. godine, a uz taj sastav njegova su djela izvodili i Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Oliver Dragojević, Milo Hrnić i drugi. Sa svojim hitovima, među kojima su "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", ostvario je uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, a s njegovom pjesmom "Jedan dan" Dubrovački trubaduri su nastupili na Euroviziji 1968. godine. Osnivač je i dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, a u dugoj karijeri dirigirao je brojnim europskim orkestrima.
Uz zabavnu, skladao je i orkestralnu, vokalno-instrumentalnu, scensku, filmsku i televizijsku glazbu. Ističu se suita "Dubrovački kantuni" i mjuzikl "Dundo Maroje", a oratorij "De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)", u kojem opisuje najdramatičnije ratne dane svog rodnog grada, skladao je na tekstove tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića i stihove akademika Luka Paljetka.
Dobitnik je Porina 1997. godine te za životno djelo 2007. godine, Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli 1999. godine za glazbu u filmu "Dubrovački suton", a za mjuzikl "Dundo Maroje" dobio je Nagradu Ivan pl. Zajc. Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba "Pomorska večer", a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.
Nositelj je Odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, a u povodu 40. godišnjice umjetničkoga djelovanja dobitnik je "Ruke Svetoga Vlaha".