Ured za Hrvate: Za studente izvan Hrvatske 500 stipendija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. prosinca 2019. - 9:40
Autor: 

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je kako će studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske dodijeliti 500 stipendija za tekuću akademsku godinu, od čega 100 za studij u Hrvatskoj i 400 za studij u Bosni i Hercegovini.  Dodijelit će ih temeljem raspisanog javnog natječaja, na koji su prijave moguće zaključno do 22. siječnja iduće godine.

 Stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 700 kuna, sveukupno, dakle, 3, 5 milijuna kuna.

 Za njih se mogu natjecati hrvatski studenti iz BiH s prebivalištem u toj državi upisani kao redoviti studenti na javnim visokim učilištima u BiH i Hrvatskoj,  pripadnici hrvatske manjine u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Makedoniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji  te pripadnici hrvatskog iseljeništva, rođeni i s prebivalištem u inozemstvu, upisani na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj.

 Na stipendiju ne mogu računati studenti kojima studentske obveze miruju u akademskoj 2019./2020., potom studenti koji su upisali godinu kao razliku između dva studija tijekom svog studija, ponavljači, studenti koji nisu u roku završili studijski program, odnosno koji su upisani na apsolventsku godinu.

Opći uspjeh u školovanju, odnosno studiju te socijalno-materijalni status studenta, temelj su za dobivanje stipendije. Koje se komponente konkretno vrednuju i s koliko bodova može se vidjeti u Javnom natječaju objavljenom na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

 (Hina)