Veliko nevrijeme pogodilo splitsko područje

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. rujna 2014. - 12:27

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je jučer oko 17 sati područje Trogira i zapadnih Kaštela, a između 18 i 19 zahvatilo je šire splitsko područje, otoke Hvar i Brač te Zamosorje. Zadnja 24 sata, do 20 sati, u Ljubitovici u zaleđu Trogira pale su čak 183 litre po kvadratnom metru. Slijedi Kaštel Gomilica u kojem su zadnja 24 sata pale 164 litre, od čega samo u večernjem nevremenu 88 litara.

Kišno nevrijeme pogodilo je i sam Split. U ranim večernjim satima palo je 50 do 70 litata kiše po kvadratnom metru, a zadnja 24 sata količina je premašila 100 litara. To znači da je samo u jedan dan značajno premašena mjesečna prosječna količina oborina.

Zbog loših vremenskih uvjeta dogodile su se nekolike prometne nesreće, i broj intervencija nadilazio je raspoložive snage vatrogasaca na terenu .

Prognoza za Jadran za petak i subotu

Petak će na cijelom Jadranu biti vrlo promjenjiv. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčanija razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, najviše navečer kada su lokalno mogući izraženiji neverini. Navečer je ponegdje uz obalu Dalmacije moguća ciklonalna plima. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i to većinom podno Velebita. U Dalmaciji će jugo tijekom jutra slabiti i prestati, no u drugom dijelu dana doći će do njegovog ponovno jačanja. navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ojačati bura i tramontana. Tramontana navečer ponegdje na moru može biti vrlo jaka. Južnije od Splita navečer će zapuhati umjereno do jako oštro i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 20 do 25°C.

Subota donosi nastavak vrlo promjenjivog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Dok će na sjevernom Jadranu dominirati slaba do umjerena, samo ponegdje pojačana bura i tramontana, u Dalmaciji će većinom puhati slab do umjeren lebić ili jugo. Vjetar će posvuda dodatno oslabiti u drugom dijelu dana. Jutro još malo svježije, najviše dnevne temperature od 18°C ponegdje u Istri do 24°C u Dalmaciji.