Vukovar od 3. do 5. svibnja ponovno domaćin Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 19. travnja 2024. - 13:13
Autor: 

Grad Vukovar bit će i ove godine, već šestu godinu zaredom, grad domaćin jedinstvenog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Festival je najavljen na konferenciji za medije na kojoj su o bogatom programu i svim novostima vezanim za šesto izdanje Festivala govorili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, Ivica Tucak, počasni ambasador ovogodišnjeg Festivala, autor i producent festivala Aleksandar Kovačević i Slaven Klobučar ispred Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

Ovogodišnji Festival, naglašeno je na konferenciji za medije, posvećen je hrvatskim tradicijskim jelima,  a počasni ambasador festivala je Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Festival je postao jedna od glavnih manifestacija – brend koji Vukovar definira kao mjesto hrvatskog zajedništva. Festival je od samih početaka prepoznat kao TOP manifestacija HTZ-a, priznat i na EU planu od Europske komisije oznakom EFFE za značajne europske kulturne festivale. Dobitnik je i turističke nagrade Simply the Best UHPA-e i časopisa Way to Croatia.

Ovogodišnji Festival, održat će se na najviše gradskih lokacija do sada. Uz Vukovarski Korzo i već dobro poznatu lokaciju središnje pozornice na Trgu Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festivalski program proširiti na šetnicu uz Dunav i na atraktivnu lokaciju amfiteatra ispod Vukovarskog vodotornja.

Ovogodišnji Festival održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog sabora kulture. Podsjetimo – prošlogodišnji Festival okupio je više od osam tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, a organizatori očekuju da će ovogodišnje izdanje nadmašiti prošlogodišnju posjetu.

Svečano otvorenje šestog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ održat će se na Dan grada Vukovara, 3. svibnja. Nakon tradicionalne svečane povorke i defilea svih sudionika, koji će prošetati vukovarskim ulicama, na Trgu Republike Hrvatske u 18.00 sati započet će program svečanog otvorenja, u kojem će sudjelovati više od 300 ovogodišnjih sudionika, a u sklopu kojeg će se dodijeliti i posebna priznanja HRVATSKO NAJ za promidžbu hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Važno je naglasiti i da će ove godine u cjelokupnom programu 6. izdanja Festivala sudjelovati čak 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja Festivala već će tradicionalno Trg Republike Hrvatske postati plesni podij za pedesetak plesnih parova u sklopu programa Vukovar pleše, a taj će se interaktivan plesni program nastaviti tijekom sva tri dana Festivala.

U sklopu Festivala održat će se eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz svih dijelova Hrvatske, a nova atrakcija Festivala bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon koju će za građane i goste grada Vukovara organizirati TZ Siska i Sisačko-moslavačka županija u okviru utrke automobila na solarni pogon – SOELA.

Ove će godine program za najmlađe biti posebno zanimljiv jer će u Vukovaru tijekom drugog festivalskog dana gostovati poznati Festival igračaka iz Ivanić Grada.

Uz eko-etno sajam i Festival igračaka iz Ivanić Grada u gostima, na Vukovarskom Korzu i na Trgu Republike Hrvatske u sklopu programa Baština.hr predstavit će se brojna kulturno-umjetnička društva iz gotovo svih krajeva Hrvatske, koja će posjetiteljima približiti običaje svojih krajeva. Između ostalih, predstavljaju se KUD Zagreb-Markovac, KUU Milan Begović iz Vrlike, KUD Bjelovar, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Sveti Juraj iz Krasa, općina Dobrinj s otoka Krka koja će se predstaviti s prikazom autohtone pjesme i plesa otoka Krka (Krčki tanac, sopile i sl.), KUD Družina s čipkaricama iz Paga, KUD Vinac iz Stankovaca, Vokalni sastav Kantalice iz Zadra, Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli i mnogi drugi.

U sklopu Festivala posjetitelji će moći upoznati poznate i originalne hrvatske turističke destinacije i manifestacije koje će gostovati u Vukovaru: TZO Bilje će predstaviti Paprika fest i pokladnu manifestaciju Udaranje pijetla, TZ područja Banovina-Pounje svoju Kestenijadu iz Hrvatske Kostajnice, TZ Petrinje svoj festival keramike FLIK, a Udruga Žena „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca predstavlja istoimenu najstariju hrvatsku gastro-manifestaciju.

Jedan od najposjećenijih ovogodišnjih programa bit će zasigurno scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora - „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“, koja će se održati u perivoju dvorca Eltz. U okviru programa predstavit će se i povijesna postrojba Bjelovarski graničari - Husari 1756 i više od stotinu kostimiranih sudionika.

Kao i prethodnih godina, svi posjetitelji Festivala mogu očekivati i vrhunske koncerte, pa će uz program „drugA STRANA Festivala“, u sklopu kojeg će se svakoga dana predstavljati mladi talenti i pjevači, imati priliku na Trgu Republike Hrvatske uživati i u tri besplatna večernja koncerta jakih imena hrvatske glazbene scene. Prve večeri u 21.30 koncert će održati popularni Jole, druga festivalska večer rezervirana je za nastup klape Rišpet također u 21.30, a treće večeri koncert će u 20.30 održati Tiho Orlić.

Prije večernjeg koncerta Tihe Orlića u organizaciji TZ Bjelovar-Bilogora održat će se koncert posvećen poznatom hrvatskom književniku, slikaru, tekstopiscu i autoru mnogobrojnih šansona Željku Sabolu pod nazivom „Prijatelji stari, gdje ste“.

Kao i svake godine, organizatori ovogodišnjeg Festivala su Grad Vukovar, TZ grada Vukovara, agencija Organizatori bez granica i Hrvatska kuća „Materina priča“. Ove se godine kao partneri Festivala pridružuju TZ Bilogora-Bjelovar, Zadruga Vrhunsko vukovarsko, Gradski muzej Vukovar, Lovačko društvo Zrinski i Vukovarski vodotoranj.

Sve detalje programa 6. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ potražite na službenoj web-stranici Festivala: https://svizajedno.eu/#!/program