Vukovarski gimnazijalci projektom "Pametni grad" najbolji na svijetu!

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 31. ožujka 2019. - 10:41

Nakon što su nedavno osvojili priznanje za projekt "Pametni grad", vukovarski gimnazijalci ponovili su uspjeh, ali ovoga puta na svjetskoj razini. Njihov je projekt proglašen najboljim na svijetu na natjecanju Arduino Day Community Challenge 2019. u Milanu.

Njihov projekt oduševio je cijeli svijet. Između više od 650 maketa pristiglih iz stotinu zemalja, mladi Vukovarci briljirali su u kategoriji "obrazovanje" osvojivši prvo mjesto. Maketu su slagali više od mjesec dana i ponosni su na svoj uspjeh koji je proslavio i Vukovar. A oni su učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar: Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, uz mentorsko vodstvo profesora Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović.

U njihovom "Pametnom gradu" na šetnici uz Dunav ne rasipa se energija. - Svjetlo bi se smanjivalo i pojačavalo, ovisno o tome koliko je ljudi na šetnici pa tako ne bi cijelu noć nepotrebno svjetlilo – izjavio je za Regionalni dnevnik HRT-a Matko Gašparić.

Solarni tragači cijeli dan skupljaju sunce i energijom napajaju gradski promet. - Imamo pametne semafore i pametna raskrižja koji omogućuju optimalan prolazak automobila i imamo pametan parking – nadodao je Gašparić.

- Stvarno je bilo jako dobrih projekata, ali ovo naše je ipak "nešto naše" što smo mi napravili i uložili trud. I ponosni smo time. Tko zna, možda bude nešto od ovoga. Možda netko vidi i pokuša to napraviti i u stvarnom svijetu – zaključio je Marko Macura.

Vizija mladih vukovarskih kreativaca omogućila bi da se u svakome gradu energija troši na pametan način i iz obnovljivih izvora, jer samo se tako, poručuju nam, čuvaju sirovine i okoliš.