Zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. kolovoza 2021. - 14:42
Autor: 

Opera gala koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića uz Diane Damrau, Nicolasa Testéa i Roka Radovana te kratkom ceremonijom slaganja festivalske zastave pred dubrovačkom Katedralom u srijedu navečer zatvorene su 72. Dubrovačke ljetne igre.

U 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na šesnaest scenskih i ambijentalnih lokacija izvedeno je 76 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa, uz pridržavanje posebnih epidemioloških smjernica.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Orlando“, koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa, su predstava „Glava lava“ i ruska sopranistica Julija Ležnjeva.

Autorski tim i glumački ansambl predstave „Glava lava“ nagradu su zaslužili za najbolje dramsko ostvarenje koje je premijernu izvedbu doživjelo 20. kolovoza na igralištu pod Minčetom, a Julija Ležnjeva za izvedbu s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog te s lutnjistom Lucom Piancom u atriju Kneževa dvora 25. srpnja, kada je izveden probran repertoar sastavljen od djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća.

Dodijeljena je i Grand Prix nagrada "Orlando", za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobio ju je Folklorni ansambl Linđo.

Proračun festivala ove godine iznosio je 8,2 milijuna kuna.

(Hina)