Završena manifestacija Dužijanca

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. kolovoza 2018. - 8:40
Autor: 

Završena je manifestacija Dužijanca - svetkovina je to završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici slavi više od stotinu godina u crkvi, prije 50 godina poprimila je svoj kulturno-folklorni karakter, a jubilarna 25. obljetnica otkako se „crkvena“ i „gradska“ Dužijanca zajednički slave, održana je po prvi puta u Zagrebu od petka do nedjelje.

Državni tajnik Zvonko Milas kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora obratio se okupljenima i istaknuo važnost zajedništva Hrvata u Republici Srbiji koje je vidljivo kroz manifestaciju Dužijanca u Zagrebu, u kojoj su osim bunjevačkih Hrvata, sudjelovali i šokački i srijemski Hrvati iz Vojvodine što predstavlja važan temelj za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta u Srbiji. Budući da je u manifestaciju bio uključen velik broj djece i mladih, Milas je naglasio da to ulijeva nadu i daje sigurnost da će se hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji uspješno razvijati pri čemu će programi i aktivnosti i dalje imati podršku Vlade Republike Hrvatske. Državni tajnik Milas zahvalio se na kruhu koji je blagoslovljen u zagrebačkoj prvostolnici, koji je simbol i preduvjet  svakog života te poručio: „Kao što smo se danas okupili oko ovog kruha, pozivam Vas da se okupljamo i zajedno djelujemo u svim važnim životnim situacijama i oko svih bitnih životnih pitanja, jer djelujući zajedno,  radeći hrabro i pošteno, i najviši su nam ciljevi dostižni!“

Manifestaciju Dužijanca u Zagrebu organizirala  je Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice i Hrvatsko nacionalno Vijeće Republike Srbije dok je pokrovitelj iste bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture uz sudjelovanje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a organizaciji su se priključile i druge institucije u Republici Hrvatskoj.

Program je započeo u petak 17. kolovoza projekcijom filma o Dužijanci u Muzeju suvremene umjetnosti. U subotu 18. kolovoza u Etnografskom muzeju otvorena je izložba „Bunjevačko veliko ruvo“, a istog dana u večernjim satima održana je tamburaška i folklorna večer na Trgu bana Josipa Jelačića. Sveta misa zahvalnica služena je u nedjelju 19. kolovoza u Zagrebačkoj katedrali nakon čega je održan svečani mimohod svih sudionika manifestacije „Dužijanca u Zagrebu“ te predaja kruha državnom tajniku Zvonku Milasu i zamjenici gradonačelnika grada Zagreba gđi Jeleni Pavičić Vukičević. Okupljenima na zagrebačkom trgu  obratili su se vlč. Andrija Anišić, g. Slaven Bačić predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika gđa Jelena Pavičić Vukičević i državni tajnik Zvonko Milas ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, ujedno i izaslanik Predsjednika Vlade RH i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora.

Jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja Hrvata u Bačkoj koji je održan u po prvi puta u Zagrebu, završen je kulturno-umjetničkim programom a svi okupljeni imali su prilike zaplesati bunjevačko kolo.