Akademik Tomić ponovo u Bokobranu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. travnja 2016. - 12:26
Autor: 

Boka kotorska i Gospa od Škrpjela nije samo jedan vez, ona je zapravo jedna cijela riznica, duhovna, umjetnička, pomorska i povijesna koja izvrsno može ilustrirati sve ono što se u Perastu i Boki kotorskoj događalo tijekom stoljeća.

Ove srijede Bokobran donosi nastavak razgovora s povjesničarom umjetnosti i akademikom Radoslavom Tomićem. Među temama koje su (bile) predmet njegova interesa, izdvaja se i izložba kojoj je bio autor: „Zagovori svetom Tripunu – blago kotorske biskupije“,  organiziranoj 2008. godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Akademik Tomić govori  detaljnije o zavjetnim darovima Boke kotorske koji su se na njoj izlagali – jesu li i po čemu su oni tako jedinstveni.  Također govori i o svojemu prijateljstvu s don Brankom Sbutegom, suradnji s lokalnim stručnjacima i udjelu koji su postigli hrvatski povjesničari umjetnosti u Boki kotorskoj, ali i o svećenicima Boke kotorske koji su uvelike doprinijeli očuvanju bokeljske kulturne baštine. Tako je istaknuo da „usprkos velikim cezurama i nesporazumima na političkoj razini, i na brojnim, pa rekao bih političkim nepravdama koje su se svako malo pojavljivale na tom prostoru, bokeljska likovna, kulturološka, književna i ukupna baština još uvijek je u svijesti svih nas kao dio naše vlastite likovne baštine. Naravno uvijek treba računati na važnu ulogu klera, svećenika“.

Na upit o vezu koji je izradila Jacinta Mijović Kunić u zavjetnoj kolekciji na Otoku Gospe od Škrpjela, akademik Tomić rekao je i kako: „Boka kotorska i Gospa od Škrpjela nije samo jedan vez, ona je zapravo jedna cijela riznica, duhovna, umjetnička, pomorska i povijesna koja izvrsno može ilustrirati sve ono što se u Perastu i Boki kotorskoj događalo tijekom stoljeća“.

Audio: 
Bokobran 20.4.2016.