Božićni koncerti zbora Camerata Vocale u Baru i Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 17. prosinca 2019. - 10:51
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Sveti Jeronim“ iz Bara, Nevladina udruga „Gjurgjevo brdo“ iz Tivta i Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ organiziraju Božićni koncert, koji će biti održan u nedjelju, 22. prosinca, u Sokolskom domu u Tivtu.

Na koncertu sudjeluje pjevački zbor Camerata Vocale iz Splita, a početak je u 20 sati.

Isti koncert bit će održan i u Domu kulture u Baru, dan prije, 21.12. Organizatori su HKD „Sveti Jeronim“, Zupci production – Bar i Udruženje građana Šestani.

O zboru:

Mješoviti i ženski pjevački zbor Camerata Vocale Split razvio se 2018. iz višenagrađivanog mješovitog pjevačkog ansambla Schola cantorum Split. U samo dva mjeseca djelovanja, osvojio je zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji krovne udruge hrvatskog kulturnog amaterizma, Hrvatskog sabora kulture. U studenom iste godine (2018.), zbor je nagrađen s dvije zlatne plakete u kategoriji klasične glazbe, za mješoviti te zasebno za ženski zbor, na međunarodnom natjecanju zborova u Rijeci (Croatia Cantat). Zbor je ispjevao dva zlata (mješoviti i ženski sastav) u studenom 2019. godine, na međunarodnom natjecanju zborova u Dubrovniku Adriatic pearl. Zbor je organizator međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT kojeg je 2018. godine pokrenula i osmislila dirigentica dr. sc. Sara Dodig Baučić. Festival godišnje okupi oko dvije stotine izvođača ujedinjenih oko različitih pjevanih idioma. Camerata Vocale Split snimila je prvi nosač zvuka u 2019. godini „Tu Domine, spes mea / tragovima hrvatske pjevane baštine“. Na nosaču se nalaze napjevi i skladbe hrvatske pjevane baštine na korizmene, uskrsne i marijanske tekstove. Zbor je ostvario brojne suradnje s različitim vokalnim i komornim instrumentalnim sastavima, nastupao na Danima kršćanske kulture, kao i na festivalu Papandopulijana. Ostvareno je niz međunarodnih suradnji (Slovenija, Njemačka i Austrija), kao i premijernih izvedbi hrvatskih skladatelja. Ansambl Schola cantorum je četverostruko nagrađen s dva zlatna i dva srebrna odličja na međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria (2014.). Dvije zlatne nagrade ansambl je osvojio i na međunarodnom zborskom festivalu Aurora cantat (2015.), dok je na međunarodnom zborskom natjecanju Musica sacra (2015.) u Bratislavi nagrađen s tri zlatna i jednim srebrnim odličjem. Zlatnu nagradu s najvišim brojem bodova mješoviti ansambl je osvojio na međunarodnom festivalu zborova Adria cantat (2018.), dok je ženski ansambl bio najbolji u kategoriji s posebnom nagradom Hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju hrvatskog skladatelja na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2018.).

Od listopada 2012. voditelj ansambla je dirigentica dr. sc. Sara Dodig Baučić.