Djeca pjesmom uzveličala uskršnje blagdane

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 29. ožujka 2016. - 9:54
Autor: 

Uskrsni koncert u organizaciji HKD „Tomislav“ iz Kotora i Župnog ureda katedrale svetog Tripuna održan je sinoć u katedrali sv. Tripuna.

Na početku ove glazbene večeri nazočne je uskršnjom čestitkom pozdravio župnik kotorske katedrale don Anton Belan:

Crkva je svojom liturgijom proslavila blagdan Kristova uskrsnuća. Pod svodovima ove 850 godina stare katedrale, još nije prestao eho spjeva – pohvale , uskrsnoj svijeći , kojega je napisao sveti Ambrozije Milanski  u IV stoljeću.

Jedan stih ovoga spjeva glasi ovako : Neka se veseli i Majka Crkva urešena bljeskom tolikoga svjetla i silnim poklicima naroda neka ova odjekne dvorana. Sveti Ambrozije doslovno piše : Haec aula resultet – ova odjekne dvorana. Stoga i vaš nastup večeras na neki je način nastavak one pohvale uskrsnoj svijeći – pjesma Kristu Uskrslome u čast, to je zapravo onaj silni poklik naroda iz spjeva svetoga Ambrozija. On pod svodovima ove katedrale ima kontinuitet od 850 godina. Vaše pjevanje i muziciranje večeras  nastavak je uskrsne propovijedi pretočene u muziku, koja snažnije  govori od  riječi  i jače se dotiče čovjekovih emocija nego što to sama riječ uspjeva. No prije početka vašega programa neka nam je svima sretan  Uskrs, bez obzira na način izračunavanja njegovog datuma ( pashalija ) kojim se Crkva bavila već na prvom nicejskom saboru 325. godine,a što je još više bilo otežano mijenjanjem julijanskog u gregorijanski kalendar . Ali bila je to uvijek proslava jedne te iste stvarnosti. U povijesti kršćanstva pa i čovječanstva nikada nije izgovorena bolja čestitka i ljepša želja od one: Sretan Uskrs. Zašto ? Zato , jer sve su ostale čestitke usmjerene na naš ovozemaljski život i ovozemaljsku sreću, a znamo ona je kratka , varljiva i prolazna ! Uskrsna čestitka nosi u sebi eshatološku dimenziju budućeg života na kojega je čovjek pozvan. Taj život započinje krštenjem već ovdje na zemlji kad se u raspadljivost ljudske materije unosi  besmrtnost, koja se na nebu obistinjuje zaslugom Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Ne, u nebu kao fizičkom prostoru u svemiru iznad naših glava, nego u nebu kao sinonimu za drugi način ljudskog postojanja.

Tin Ujević osjećajući pjesničkom dušom takvu istinu ,ovako pjeva : Leti ko lišće, što vir ga vije, za let si dušo stvorena, za zemlju nije, za pokoj nije ,cvijet što nema korjena. Uskrsli Krist korijen je svakog istinskog kršćanina, jer u njegovu smo smrt kršteni i u njega smo se obukli.

Mislimo na ovo, kad jedni drugima Uskrs čestitamo!

Ovo je moja čestitka svima nama, a vašim glasom i muziciranjem sada nek odjekne ova katedrala i neka to bude vaš odgovor na ovu moju čestitku.

Hvala hrvatskom kulturnom društvu, Tomislav iz Kotora na ovoj inicijativi i na njenoj realizaciji. Hvala sudionicima na trudu , a hvala i onima koji su večeras odvojili svoje vrijeme za susret s  uskrslim Kristom, koji je isti jučer, danas i sutra. SRETAN USKRS!“

 

Nakon župnikove čestitke započeo je izuzetno bogat glazbeni program, u kojem su sudjelovali Dječji zbor „Leptirići“ HKD „Tomislav“, s voditeljicom Nadom Griner Baldić i mješovitom klapom Društva, koji su tijekom večeri izveli nekoliko prekrasnih uskršnjih skladbi.
Sopranistica Bojana Kukić Pejanović i mezzosopranistica Nada Baldić u duetu su izvele skladbe "Samo Bog je ljubav moja" i prekrasnu obradu Nade Griner Baldić "Ave Maria".

Gosti koncerta bili su: zbor Niže muzičke škole „Vida Matjan“  sa solistima i dirigenticama Laurom Jovanović i Ksenijom Đuričković, te učenici Muzičke škole Nađa Janković, Nastasija Barović, Relja Ćalasan  i Jovana Radoman.

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ Kotor  od srca zahvaljuje svim sudionicima Uskrsnog koncerta.

"Zahvaljujemo na suradnji  don Antonu Belanu, generalnom vikaru Kotorske biskupije,  koji nam je izašao u susret i dozvolio da se naš duhovni koncert održi u prekrasnom prostoru Kotorske bazilike  katedrale sv. Tripun.

Posebno zahvaljujemo gospodinu Mladenu Fotaku iz Varaždina, koji je za ovu prigodu obradio pjesmu „Kriste u tvoje ime“ za Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“.

Zahvaljujemo na financijskoj potpori Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti općine Kotor i Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore" - stoji u priopćenju HKD "Tomislav".


Posjetitelji su sinoć imali priliku uživati u raskoši dječjeg talenta, a dio atmosfere prenosimo foto galerijom.