Don Robert Tonsati o Bogorodičinoj crkvi na Prčanju

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. lipnja 2016. - 9:37
Autor: 

Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju posvećena će biti dva nastavka emisije Bokobran u kojoj je gostovao pročelnik ureda za kulturu i kulturna dobra i tiskovnoga ureda Kotorske biskupije te župnik župe svete Ane u Đurićima, don Robert Tonsati.

Dimenzijama najveću crkvu u Boki kotorskoj posvećenu rođenju Blažene Djevice Marije, a čiji je projekt izradio mletački arhitekt Bernardino Maccaruzzi, Prčanjani su gradili (iako s prekidima) više od jednoga stoljeća, od 1789. do 1909. godine. Bogorodičina crkva vrijedan je arhitektonski spomenik i vjerski objekt koji je najčešće izostavljen iz redovnih turističkih i hodočasničkih obilazaka. Crkva itekako privlači pažnju mnogih jer je vrlo važna u poznavanju kulturne, povijesne i umjetničke slojevitosti Boke kotorske. Ona je i simbol posvećenosti pomoraca i njihovih obitelji Gospinu zagovoru. Danas možemo samo zamišljati kako su mnogi vjernici utkali u ovu crkvu svoje nade, posvetili svoje vrijeme i molitve, ali i životne vjekove. Mnogi od njih su ustrajavali i ne znajući da neće doživjeti završetak gradnje.

Don Robert Tonsati u Bokobranu objašnjava kako hodočasničkim i turističkim posjetiteljima približava vrijednost ove crkve, njezine arhitekture i umjetnina u unutrašnjosti i sakristiji. Svjestan je da je zbog impozantnosti ovu crkvu teško uopće dostojno i predstaviti. Izgrađena je od precizno klesana bijeloga kamena koji je dopreman s Korčule, a njezino vrlo skladno pročelje dodatno je naglašeno monumentalnim prilaznim stubištem koje doprinosi scenografskomu efektu, karakterističnu elementu arhitekture u baroknome razdoblju. Te su stube podignute 1913. godine po nacrtu inženjera Milana Karlovca.

Uz arhitektonske vrijednosti don Robert Tonsati istaknuo je kako crkva posjeduje i pravu riznicu umjetničkih djela – jedinstvenih primjera slikarstva, skulpture i zlatarstva. Sačuvani su vrijedni barokni oltari, zlatni i srebrni liturgijski predmeti, ikone kao i kolekcija zavjetnih slika brodova. Mnoga su od tih umjetničkih djela nastala i naručena isključivo za ovaj prostor.

Don Robert Tonsati u Bokobranu također odgovora na zanimljivo pitanje – zašto se Bogorodičina crkva na Prčanju u narodu naziva Bogorodičin hram, a ne crkva? Više o svemu tome, kao i o velikoj ulozi prčanjskoga župnika don Nika Lukovića u opremanju crkve slušajte u dvama nastavcima Bokobrana posvećenima crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju.

Audio: 
Bokobran 15.6.2016.