Dubrovački slikar predstavio svoja djela u Zbirci pomorskog nasljeđa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 18. rujna 2018. - 9:24
Autor: 

Izložba dubrovačkog slikara Tonka Smokvine, pod nazivom „Neukrotivost slike“ otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija, koja je predstavila život i put umjetnika, koji se, usprkos životnim nedaćama, izborio za svoje „mjesto pod suncem“ te svoje emocije, nastale iz različitih iskustava, prenio na platno.  

Autor izložbe Tonko Smokvina izrazio je zahvalnosti svima koji su pomogli da se ova izložba realizira u Zbirci. „Sama izložba, ciklus se sastoji od dva, tri dijela koja su počela i nastala krajem 2014. godine te prvi put izlagana 2015. godine u galeriji Sebastijan; potom je išla preko Metkovića, Mostara, Zagreba, Vukovara, potom u Milano, a sada je ovdje. Svaki put bi se razvijala, dolazile bi nove slike“, kazao je umjetnik Smokvina, koji se sinoćnjom izložbom prvi puta predstavio crnogorskoj publici.

Nazočne je pozdravio kustos Dražen Jovanović, koji je istakao da je umjetnost možda i najbolji način povezivanja ljudi, gradova i religija te i ova izložba povezuje Tivat i Dubrovnik.

Serija radova okupljena pod krovnim nazivom The Untamed Image okuplja više ciklusa slika izvedenih u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Sam naslov reflektira se na likovni izraz djela,  koji se odupiru postavljanju u okvire i kompozicijskim načelima ne dopuštajući ruci i umu da ih ukroti racionalan način promišljanja. Slike su nastale kao rezultat burnih životnih događaja kada emocionalni dio prevlada evolucijsku težnju uma ka racionaliziranjem.