Dva koncerta u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke na KotorArtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. kolovoza 2021. - 8:59
Autor: 

Tijekom ovogodišnjeg festivala, KotorArt, u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke, organizirao je dva koncerta. Prvi, pod nazivom Betovenova pisma, koji je u crkvi Sv. Duha u Kotoru organiziran 5. 8. gdje je publika imala priliku upoznati Beethovena iz nešto intimnijeg ugla i drugi, pod nazivom O Njemačkoj, s ljubavlju organiziran sinoć, 10. 8., također u crkvi Sv. Duha, gdje je publika imala priliku slušati kompozicije suvremenih njemačkih kompozitora od strane klarinetistice Sofije Molčanove i pijanistice Pave Taušan.

Povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, 2020. godine, kreiran je projekt Betovenova pisma, prema ideji i konceptu Vanje Vukčević, projektne menadžerice Nevladinog udruženja ARS-INDUSTRIA iz Podgorice. Program se u glazbenom smislu oslanja na gudački kvartet Razumovski, op. 59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, veleposlaniku carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni. Naizmjenično sa stavovima kvarteta smjenjuje se interpretacija četiri Betovenova pisma čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećanjima ljubavi.

Umjetnici koji su izveli gudački kvartet bili su violinistice Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violist Uroš Lapčević i violončelist Dmitri Prokofjev dok je glumac Aleksandar Radulović interpretirao četiri Beethovenova pisma.

Sinoćnji koncert O Njemačkoj, s ljubavlju otvorio je zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, g. Kristof Brojnig /Christoph Breunig/. Umjetnice klarinetistkinja Sofija Molčanova i pijanistica Pava Taušan obje su vezane za Kotor i za Njemačku te su bile pravi izbor za ovakav koncert.

Publika je čula Jevrejsku svitu za solo klarinet Evgenija Orkina, izbor iz zbirke minijatura Knjiga zvijezda kompozitora Vilfreda Hilera, Sonatinu za klarinet i klavir, op.1 Evgenija Orkina kao i Pet fragmenata, za klarinet i klavir suvremenog kompozitora Jerg Vidmana.

„Zahvaljujemo se ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori na izuzetnoj saradnji i pomoći pri realizaciji ova dva značajna koncerta. Tokom prošle, 2020. godine koja je bila veoma izazovna za čitav svijet, stvaralaštvo Betovena i njegova velika godišnjica nisu uspijeli da zasijaju koncertnim podijumima kao što je zamišljeno. Zato smo ove godine jedan od zamišljenih koncerata za prošlu sezonu uspijeli da realizujemo dok smo na drugom koncertu uživali u nešto neobičnijim, savremenijim zvucima klarineta i klavira”, istakli su iz PR službe Festivala.