Februarske tradicionalne kotorske karnevalske fešte

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. siječnja 2015. - 10:45
Autor: 

Kotor, grad karnevala, vedrih ljudi bogate tradicije ovih pučkih fešti, počeo je sa  pripremama za svoj tradicionalni zimski karneval koji će biti održan 22.  februara.

Organizacioni odbor ovih prazničnih dana održao je dva stastanka sa predstavnicima karnevalskih grupa i pojedincima, koji svojim entuzijazmom, znanjem i duhom  učestvuju i ovim svečanostima daju poseban štimung.

Svečano otvaranje karnevalskih fešti biće u subotu 14. februara programom u velikoj sali Kulturnog centra.

Karnevalskoj povorci, suđenju i spaljivanju Krnja prethodiće maskenbal 20. Februara, koji je ove godine predviđen u velikoj sali objekta Vukšić u Radanovićima. Time se maskenbali vraćaju u kotorsku opštinu iz koje su se selili ranijih godina u bečićki hotel Splendid, budući da, na žalost Kotor nema većeg hotela za ove i slične namjene, kazao je  u ime organizatora za Skala radio Miloš Dževerdanović, direktor kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Dosadašnji kapo karnevala Jovan Martinović je na sastanku Organizacionogodbora karnevala  predložio da, zbog svoje fizičke nemogućnosti ulogu kapa preuzme njegov nasljednik Luka Knezović, takođe jedan od kotorskih oriđinala.

Koordinator, menadžer ovog projekta ispred Kulturnog centra kao nosioca programa je Perica Gojković.

Na sastanku je dogovoreno da se za izradu  tematskih figura koje bi pratile karnevalsku povorku i maškarane grupe, pobrine organizator i snosi troškove s tim što se novac ne bi davao grupama kao što je to ranije bio običaj.
Takođe je dogovoreno da organizatori sufinansiraju materijal za grupne maske i da se  poveća  fond nagrada za najuspješnije maske na maskenbalu.

Obaveza nagrađenih je da izađu na ulični karneval, objasnio je Dževerdanović.

Za one manifestacije za koje su prošlogodišnja iskustva pokazala da je manje interesovanja, kao što je maskenbal u Dobroti ili Škaljarska večera, koja tematski nije vezana za karneval, organizator neće snositi troškove a novac koji je išao u te svrhe biće upotrijebljen u nagradni fond.

Organizacioni odbor je zaključio  da  Kulturni centar, kao korisnih hangara u prostoru bivšeg Auto moto društva u kojima se izrađuju karnevalske figure, imenuje  odgovorno lice  i da se ovi prostori dovedu u prostojno stanje za rad.
Sadašnje stanje hangara je izuzetno loše i za početak potrebno je uraditi sanitarni čvor i zaštititi hangare, kako bi nakon ove fešte koristili za buduće, posebno tradicionalne  kotorske svečanosti.