Festival gudača u Kotoru i Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2016. - 8:53
Autor: 

Od 3. do 9. srpnja, sedmi put zaredom, u Kotoru i Perastu se održava Festival gudača. Organizator je NVO ,,Bocche di Cattaro“, a suorganizator, u okviru pratećeg programa i glazbenog  segmenta, Kotorski festival pozorišta za djecu.

Festival gudača je jedinstvena manifestacija u našoj zemlji koja prvenstveno ima za cilj edukaciju mladih glazbenika  i  njihovu afirmacije na putu profesionalnog napretka. U okviru vaninstitucionalnog obrazovanja  djece i omladine, zadatak Festivala je da potiče,  pokreće i unaprjeđuje stvaralački potencijal mladih glazbenika. Kroz unaprjeđenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke kotorske ovaj Festival je već prepoznat i visoko rangiran. Manifestaciju prate radionice za obuku gudača svih profila koje vode istaknuti glazbenici i eminentni pedagozi , prijatelji festivala iz zemlje i inozemstva. Sve radionice  se ove godine održavaju u Perastu,  a vode ih sljedeći profesori : za violinu Arkadij Winokurov (Austria) i Vujadin Krivokapić (Crna Gora), za violončelo Aleksandar Latković (Srbija) i Georg Baich (Austria), za violu Michail Bereznitski ( Rusija), orkestar Vili Ferdinandi (Crna Gora) i solo pjevanje Lilia Ilieva (Bugarska). U okviru koncertnog programa, prvog dana Festivala u katedrali sv. Tripuna, publici će se predstavit Gudački kvartet ,,Vollmond“ (Srbija –Crna Gora), narednog dana Trio ,,Arnii „ (Austria),  studenti violine iz Beča, planirana su i dva koncerta polaznika radionica za gudače i solo pjevanje i posljednjeg dana na Pjaci od kina nastupit će orkestar mladih glazbenika sa solistima kojim će dirigirati prof. Vili Ferdinandi.

 Dosadašnji  Festivali , a posebno  koncertni nastupi  mladih glazbenika, su bili prava atrakcija kako za domaću publiku tako i za brojne turiste. Posebno zapaženi su koncerti  na otvorenom, gdje je publika uz kvalitetna izvođenja i pravilno selektiran program mogla da osjeti atmosferu uzvišenog, kako glazbenoj umjetnosti i dolikuje.

„Naš cilj i glavni zadatak je da i ove godine s planiranim programom učinimo najviše što možemo za mlade muzičare i pomognemo na putu njihovog napretka, vodeći isključivo računa o kulturnoj ponudi koja zavrijeđuje pažnju. Druženja uz muziku, kroz preplitanja različitih kultura, iskustava i znanja, nude radost stvaranja i nadu u bolju budućnost na izgradnji plemenitijeg svijeta“.

Festival su financijski podržali  Općina Kotor, Turistička organizacija Kotor i Crnogorska komercijalna banka.