Festival mediteranskog teatra - „Purgatorije“

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 22. srpnja 2022. - 10:52
Autor: 

Zadnjih nekoliko godina Tivat je naročito tijekom ljeta postao prepoznat kao centar kulturnih dešavanja. Koncerti, književne večeri, galerijske i muzejske izložbe kao i mnogi drugi kulturni programi postali su dio ne samo turističke ponude, već i svakodnevica mještana koji rado posjećuju ovakve manifestacije.

Ipak, u zadnjih skoro dvadeset godina, Tivat postaje centar i nezaobilazna destinacija kada je u pitanju regionalno kazališno  stvaralaštvo, a sve zahvaljujući Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“. Tijekom 17 godina trajanja,  kazališna  publika u Tivtu imala je priliku  pogledati predstave u natjecateljskoj  konkurenciji, a pored natjecateljskog, podrazumijevaju se i prateći programi, kao i jedan od zapaženijih elemenata Purgatorija,  a to je „Festival plesnog teatra“. Tijekom trajanja „Purgatorija“ svih ovih godina Centar za kulturu imao je i vlastitih kazališnih produkcija (dramskih i plesnih predstava).  U sklopu ovog festivala uspostavljene su i dodjeljivane nagrade za: najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje, glumačku bravuru i specijalnu nagradu za umjetničko dostignuće. Kako navodi Neven Staničić, dugogodišnji urednik programa, izvršni producent i  doskorašnji direktor Centra za Kulturu Tivat: „Nagrade su koncipirane na način da dodatno stimulišu i podkrepljuju produkciju i umjetnička ostvarenja u komadima mediteranskog karaktera.“ Prema podacima, do sada je dodijeljeno 14 nagrada za predstave u cjelini i 33 pojedinačna priznanja.

Također, tivatski Centar za kulturu iskoristio je u potpunosti svoje tehničke i prostorne mogućnosti; iako posjeduje dvorane  u zatvorenom prostoru (Velika dvorana u zgradi  Doma „Gracija Petković“ i dvorana u Sokolskom domu – DTV „Partizan“), kazališne  predstave tijekom  trajanja Purgatorija smještene su na Velikoj ljetnoj sceni i na Maloj sceni, koja se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa Buća – Luković. Upravo u intimnoj i jedinstvenoj atmosferi Male scene odnosno u Atriju Buća, odigrane su neke od predstava iz produkcije CZK Tivat te je ambijentalno okruženje iskorišteno  za scenografiju, i time dodatno pojačali autentičnost (poput predstava: „Bokeški D-mol“ „Hasanaginica“, „Filomena“, „Tre Sorelle“,....). Ipak tivatski Centar za kulturu, nije ostao prostorno ograničen; 2019. godine, koja je možda i jedna od najboljih godina po programu, ali i posjetima publike, bilježi izmještanje iz dotadašnjih ambijenata. Naime, prilikom rađenja rimejka izdanja ranije kazališne  predstave „Mediterano“, kazališnu  scenu i daske, zamjenjuju obala, more i pijesak. „Mediterano“ je premijerno odigran na plaži (među lokalnim stanovništvom poznata kao Pecka). Upravo smještanjem publike i predstave u do tada nesvakidašnji prostor, tivatski Centar za kulturu odlazi korak dalje, u definiranju i osvajanju novih scenskih prostora na području općine Tivat.

„Purgatorije“ su obilježile mnoge vlastite  produkcije, od kojih se neke i danas igraju, i ostaju najposjećenije tijekom čitavog ljetnog programa. O uspjehu festivala, ali i produkcije, govori činjenica da je jedna od predstava „Jami distrikt“, koja broji više od 100 izvođenja, osvojila 33 nagrade, i igrana je u 13 država.

Nakon dvogodišnje pauze prouzrokovane korona virusom „Purgatorije“ se opet vraćaju na velika vrata, ovoga puta otvorenje festivala započinje mjuziklom „Kosa“ koje je upriličeno na Ljetnoj pozornici tivatskog Centra za Kulturu. Kao i uvijek prilikom otvaranja festivala, Ljetna pozornica koja sadrži 1100 mjesta, bila je u potpunosti popunjena, dok je tivatska kazališna publika s nestrpljenjem očekivala početak i „vraćanje u normalu“ nakon pauze od dvije godine. Ipak, ovogodišnji program bilježi nešto manje predstava u sklopu natjecateljskog  dijela, ali nas očekuje raznovrsni program, od plesnog teatra, glazbenog programa, do predstava iz produkcije Centra za kulturu Tivat za koje se i nakon toliko godina prikazivanja, uvijek traži karta više.

Nakon pauze od dvije godine, vraćamo se daskama koje život znače u nadi da se prethodne dvije godine neće ponoviti, i da će Tivat i „Purgatorije“ biti krunisani Gradskim pozorištem, o kojem je, prije korone već bilo riječi.

 Marija Saičić

Napomena:

Tekst je realiziran uz potporu  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Iznijeti stavovi su isključivo odgovornost autora i nužno ne izražavaju stavove Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.