Film “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš - jedna biografija“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. ožujka 2015. - 10:59
Autor: 

Dokumentarni film “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš - jedna biografija“ redatelja Branka Baletića bit će prikazan u srijedu 11. ožujka u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat s početkom u 20 sati.

Film je dobitnik "Grand pri" nagrade na Festivalu filma Jugoistočne Evrope SEE u Parizu, odlukom međunarodnog žirija, kojim je predsedavao Iv Boase.

Film koji je prikazan i u okviru Europskog kampusa na Institutu Orijentalnih Jezika i Civilizacija (INALCO) u Parizu, uz prisustvo internacionalne publike i univerzitetskih profesora u oblasti slavistike iz trideset zemalja, ocijenjen je kao izuzetno filmsko djelo dokumentarno-poetičnog portreta Petra II Petrovića Njegoša, jer originalnim filmskim jezikom prikazuje duboke tragove koje je Njegoš ostavio balkanskoj, europskoj i svjetskoj književnosti.

Film je napor da se kroz jednosatnu biografiju kažu one najosnovnije stvari o Njegošu. Baletić je objasnio da je riječ o klasičnom arhivskom filmu koji je nastao od već snimljenog materijala, uz korištenje drugih izvora, kao što je Lavrovljeva knjiga o Njegoševom dopisivanju s Rusima, kao i “Njegoš i Francuzi”, doktorski rad Krunoslava Spasića, odbranjen prije dvadesetak godina na Sorboni.

U filmu se mogu čuti i citati iz Njegoševih najznačajnijih djela i pisama. Zanimljivo je da je Baletić koristio djelove iz filmova čiji su autori, odnosno sudionici u filmu, bili između ostalih: scenarist Ratko Đurović, redatelj Veljo Stojanović, snimatelj Stevo Lepetić, slikar Milo Milunović, pisac Mihailo Lalić. Koristio je i materijal iz serije o Njegošu koju je 1991. godine uradila redateljica Jelena Goncić za TV Srbija, ocjenjujući to ostvarenje “korektnim i u istorijskom i u umjetničkom kontekstu“.

Redatelj nije koristio samo filmove koji se odnose na Njegoša već i na one koji oslikavaju epohu u kojoj je živio.