HSK: Do kraja godine sedam online manifestacija

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. studenog 2020. - 13:01
Autor: 

Hrvatski sabor kulture (HSK), vodeći predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, do kraja ove godine pripremio je sedam susreta i festivala u online okruženju koji kroz različite vidove kulturno-umjetničkog izražavanja promoviraju amaterski rad.

O tom bogatom programu koji će se održati u online okruženju do kraja studenoga i tijekom prosinca 2020. izvijestio je u ponedjeljak HSK u priopćenju.

Sedam online susreta i manifestacija do kraja 2020.

Proteklog je vikenda tako održan 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je uključio 18 odabranih tamburaških orkestara i sastava s oko 300 tamburaša, a događaj je pregledalo čak 50 tisuća gledatelja. 

Do kraja studenoga na programu je još jedan susret - 28. studenoga održat će se 31. Susret hrvatskih plesnih ansambala koji će okupiti 12 plesnih skupina s više od 150 plesača, a 5. prosinca na 17. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava predstavit će se 15 malih vokalnih sastava s više od 180 pjevača.

Već idući dan - 6. prosinca, na 27. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina nastupit će pet izvornih folklornih skupina s više od 150 plesača, a na 34. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara od 12. do 13. prosinca devet puhačkih orkestara s više od 240 glazbenika.

Također, priopćio je HSK, 4. prosinca, počinje 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera na kojemu će do 19. prosinca biti izvedeno čak 16 kazališnih predstava s više od 200 amaterskih glumaca, a 20. prosinca na 53. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova nastupit će sedam pjevačkih zborova s više od 160 pjevača.

Ukupno deset manifestacija ove godine i niz drugih događaja

Od početka ove godine HSK organizirao je još tri susreta i manifestacije kojima je promovirao književno, likovno i kazališno amatersko stvaralaštvo - 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika 27. lipnja, stručno-znanstveni skup Kazališni amaterizam u Hrvatskoj 11. srpnja, te 3. listopada 36. Susret likovnih stvaralaca. Kako je istaknuto, spomenuti događaji imali su gotovo 25 tisuća pregleda pa tako u ovoj aktualnoj situaciji koja na globalnoj razini uvelike ograničava izvođenje i predstavljanje umjetnosti publici, HSK pronalazi način da promiče aktualne radove kulturno-umjetničke amaterske scene i daje legitimitet njihovu djelovanju.

Tijekom ove godine HSK realizirao je i niz edukativnih modula, tj. čak 18 online seminara uz sudjelovanje više od 600 sudionika namijenjenih udrugama koje promoviraju glazbenu, likovnu, plesnu, kazališnu, književnu umjetnost, a održane su pod vodstvom vrsnih stručnjaka.

Također, u tekućoj je godini tiskano pet nagrađenih skladbi s Natječaja za nove skladbe HSK-a - "Mala folklorna suita" Tonćija Ćićerića, "Tango Del Invierno" Ivana Božičevića, "Zemlji" Denija Pjanića, "Dudaš" Branimira Rezića te "Molitva" Josipa Tomasovića.

Objavljene su i dvije knjige - "Mrmor valova" Nine Kovačić i "Narisana misel" Katarine Zadrije, kao i Zbornik radova Kazališni amaterizam u Hrvatskoj povodom obilježavanja 60. obljetnice Festivala hrvatskih kazališnih amatera. U pripremi je i monografija Sedam desetljeća Hrvatskog sabora kulture koja će biti objavljena tijekom iduće godine.

Dio osnovnih djelatnosti HSK-a su i pružanje pomoći županijskim zajednicama i udrugama, izgradnja ustroja kulturno-umjetničkog amaterizma na području Republike Hrvatske, organiziranje gostovanja najboljih ansambala i sekcija, te međunarodna kulturna suradnja.

HSK djeluje već više od 70 godina i danas broji 1026 udruga, 2346 izvođačkih sastava i više od 80 tisuća članova. Uključuje 210 folklornih ansambala, 269 dječjih folklornih skupina, 368 izvornih folklornih skupina, 55 plesnih ansambala, 20 mažoret sastava, 232 kazališne skupine, 83 likovne sekcije, 55 literarnih grupa, 135 puhačkih orkestara, 17 mandolinskih orkestara, 107 tamburaških orkestara, 214 tamburaških sastava, 299 pjevačkih zborova, 138 malih vokalnih sastava, 144 izvorna mala vokalna sastava.

Sve nadolazeće manifestacije HSK-a moći će se pratiti putem službene web stranice (https://www.hrsk.hr/tv/) te putem FB i Youtube stranica (www.facebook.com/hrv.sabor.kulture, www.youtube.com/user/saborkulture)

(Hina)