Izabran orkestar Festivala KotorArt

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. svibnja 2017. - 9:07
Autor: 

Festivalski orkestar KotorArt /FOKA/ formiran je u internacionalnom sastavu, od mladih glazbenika  iz Crne Gore, Srbije, Rusije i Turske, nakon audicije koja je objavljena u siječnju, a završena tijekom ovoga mjeseca. Odluku o sastavu ovogodišnjeg orkestra međunarodnog festivala priopćila  je komisija na čelu a Romanom Simovićem, vrhunskim violinistom i koncert-majstorom Londonskog simfonijskog orkestra.

FOKA će nastupiti na svečanom otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. 7. ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru, te na koncertima 18. i 23.7.

 „Radujem se što ću svirati sa Festivalskim orkestrom KotorArt-a ovog ljeta! Biće to zaista odlično iskustvo za nas, da stvaramo muziku na tako divnom mjestu sa divnim muzičarima. Vrlo sam uzbuđena što ću imati priliku da boravim u Crnoj Gori i budem dio ovog nevjerovatnog projekta“, izjavila je SedaEylülTansık, viola (Turska).

Odabrani glazbenici su najvećim dijelom studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni glazbenici  tako da će izabranim glazbenicima iskustvo suradnje s  vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti u okviru KotorArt-a ovog ljeta, biti značajno iskustvo u karijeri.

„Ljeto u jednom od najljepših mjesta na planeti, sa odličnim umjetnicima i predivnom muzikom. To zvuči kao san svakog muzičara! Jednom godišnje, Kotor odjekuje klasičnom muzikom, a festival je već odavno postao nerazdvojivi dio ovog grada. Zahvalan sam KotorArtu-u za taj nezaboravni praznik koji priređuje za javnost i nas umjetnike“, rekao je DmitriiProkofiev, violončelo (Rusija/Crna Gora).

Audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizirana  na internacionalnom nivou.

„Čini mi se da svi vjerujemo KotorArt-u kao perjaniku crnogorske kulture. Jedan takav festival ohrabruje nas da nastavimo da se i dalje bavimo umjetnošću u Crnoj Gori. Biće mi zadovoljstvo vidjeti svjetski poznata lica tokom festivala i čast mi je biti dio takvog društva“, rekao je Igor Pejović, violina (Crna Gora).

Međunarodni festival KotorArt, festival je od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Općine Kotor i UNESCO-a. Kao integralni dio glazbenog  programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta, proteklih dvanaest godina, okupljaju perspektivni regionalni glazbenici, koji formiraju FOKA - Festivalski orkestarKotorArt-a. S  preko pedeset koncerata s vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama, od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski komorni orkestar je pokazao istančan osjećaj za glazbu  raznih epoha, glazbenih stilova i žanrova, s  posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela suvremenih kompozitora iz Crne Gore i regije. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArt-a komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz glazbu.