Izložba “Crnogorski velikan skulpture Luka Tomanović” u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 09. studenog 2018. - 9:06
Autor: 

Otvaranje izložbe “Crnogorski velikan skulpture Luka Tomanović”  upriličit će se u Muzeju i galeriji Tivat u ponedjeljak,  12. 11. Ova izložba je organizirana  u sklopu „Novembarskih dana“ i bit će upriličena na dva nivoa, gdje će posjetitelji  moći  pogledati  skulpture i reljefe iz različitog perioda njegovog umjetničkog izražavanja.

Luka Tomanović, kipar, rođen je u Lepetanima 1909. Umro je u Igalu 1992. godine.  Na Cetinju je 1932. godine završio  Učiteljsku školu, a do II. svjetskog rata službovao je Hercegovini. Od 1941. sudjelovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na otoku Mamula. Godine 1952. diplomirao je Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a u  periodu 1953.-1964.,  obavljao je dužnost ravnatelja  Umjetničke škole u Herceg Novom.

 Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznanja.

  Stvorio je obimno skulptorsko djelo – spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti. Poznata djela: spomenici »Bezmetković« i »Spomenik krivošijskim ustanicima«. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za kiparstvo.  

Izložbe komemorativnog karaktera posvećene Luki Tomanoviću organizirane  su u Dvorcu Petrovića u Podgorici (1996.) i Galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.

O njegovom stvaralačkom radu govorit će direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr. Jelena Bujišić dok će izložbu s početkom u 20 sati  otvoriti predsjednik Općine  Tivat dr.  Siniša Kusovac.

Posjetitelji  će izložbu moći pogledati  do 28. 11.2018.