Izložba crteža i slika Anđelka Arnautovića u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. listopada 2019. - 10:18
Autor: 

Povodom  proslave Dana grada, u Galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom, 24. listopada, u 19 sati bit će otvorena izložba crteža i slika poznatog novskog i crnogorskog slikara, nekadašnjeg stanovnika  Herceg Novog, Anđelka Arnautovića.

Arnautović je rođen je na Cetinju 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Splitu. Studije pohađao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (odsjek slikarstvo). Specijalizirao je zidno slikarstvo i unutarnji enterijer u Parizu, "Ecole de Bozar". Dobitnik stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu (Francuska). Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom.

Član je ULUCG, od 1963. godine.

Do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo od kojih su najznačajnije:

 - NAGRADA ŠESTOG HERCEGNOVSKOG ZIMSKOG SALONA

 - PRVA NAGRADA SALONA 13. NOVEMBAR CETINJE

 - NAGRADA ZAVIČAJNOG MUZEJA HERCEG NOVOG

 - NAGRADA CENTRA ZA KULTURU- CETINJE, NA 13 NOVEMBARSKOM SALONU

 - NAGRADA FONDA ZA LIKOVNO UNAPREĐENJE „MOŠA PIJADE", za likovnu umjetnost

 - NAGRADA PETOG TRIJENAU\ SAVREMENOG CRTEŽA- SOMBOR

 - NAGRADA ZA SLIKARSTVO U GALERIJI „BARLETTI“ (ITALIJA)

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Milica Radulović u svom osvrtu na Arnautovićevo stvaralaštvo primjećuje:

„…Stalna i neiscrpna fascinacija morem, školjkama, Ženom, rađa jedan čudesni svijet Arnautovićevih slika, koji uvijek iznova uzbuđuje i poziva na promišljanje. No, ta naizgled jednostavna motivska orjentisanost, nosi u sebi mnogo dublju i sadržajniju dimenziju umjetnikovog najličnijeg doživljaja Svijeta. Tako nam prizori morskih bura, napuštenih i nasukanih barki, usamljenih ribara na pučini, postaju bliska vizija dramatične istine samog Života. Vođen, naime, oporom spoznajom unutrašnjih nemira i sukoba, vječitih napora i traganja, umjetnik u sopstvenom ambijentu istražuje različite mogućnosti njihovog odraza i na taj način uspostavlja nove modele likovnih vrijednosti. To je očigledno i na motivima mrtve prirode, gdje raspuknute polovine prezrelih narova nose u sebi vječitu ideju vanitasao prolaznosti i smrtnosti kao jedinoj izvjesnoj konačnosti. Ipak, Arnautovićevo slikarstvo nije turobna slika svijeta. Naga ženska tijela, zaodjevena školjkama kao nekom tajnom, koja djeluju uzbudljivo i nedokučivo, odraz su istinske umjetničke fascinacije lijepim. Uz posebne efekte svjetlosti, gdje se dodatno potvrđuje Arnautovićevo prefinjeno slikarsko umijeće, ovdje se naročito prepoznaje jedan specifičan, istančan stvaralački nerv, osjetan u svakoj nijansi boje. Suptilan i precizan likovni gest, još je uočljiviji na seriji crteža, gdje su opet najčešći ženski potreti. Ovdje najviše dolazi do izražaja sama linija, katkad teška i jaka, potom mekana i vlaknasta. Tom finom modulacijom linije, postiže se diskretni prizvuk zagonetnosti ili melanholičnosti. Motiv školjke, dodatno, inspirativno je polazište kako za umjetnički „tretman" same forme, tako i za njenu simboličku vrijednost. Tako postignuta likovnost cjelokupnog djela ukazuje na naročitu čulnost i neobičnost umjetnikove stvaralačke imaginacije i njegovu istinsku posvećenost sopstvenom, autentičnom likovnom izrazu”.

Izložbu će svečano otvoriti poznati scenografi slikar Zoran Jokić i bit će otvorena do 8. studenog.