Izložba fotografija Dalibora Ševaljevića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. ožujka 2016. - 9:58
Autor: 

 Izložba fotografija Crnogorski pejzaži (Montenegrin Landscapes),  autora Dalibora Ševaljevića, postavljena je u galerijskom prostoru Upravne zgrade Porta Montenegra (u Domu vojske), a posjetitelji  će je moći  pogledati  do 15. travnja.

„Zgusnuti, a tako različiti pejzaži Crne Gore, na tako maloj površini su svojevrsna avantura svakog fotografa. Na ovaj način želim da ukažem koje ljepote posjeduje Crna Gora, a naša je zajednička odgovornost da zaštitimo prirodu i  ostavimo generacijama koje dolaze mogućnost refleksije sa onim dijelom bića svakog od nas koji je istinski dio nje“, istakao je Ševaljević.

47 fotografija ove postavke nastale su u periodu od 2011. godine do sada, a autor naglašava da mu je povezivanje i interakcija s okolinom, u tom neponovljivom sadašnjem trenutku kroz objektiv, jedini razlog zašto se bavi fotografijom. S tim u vezi, izložba prikazuje najatraktivnije, ali i neotkrivene lokacije Crne Gore, od oluje nad Bokom, do prelijepih crnogorskih kanjona.

Ševaljevićeva fotografska karijera je dinamična i interesantna - nakon tečaja  fotografije pod mentorstvom mr. Lazara Pejovića i fotografa Duška Miljanića, u organizaciji  Foto kino i video klub Podgorica, iste godine, njegova fotografija je ušla u selekciju Prvog međunarodnog salona fotografije u Podgorici 2006. godine, a zatim je uslijedila izložba crnogorskog pejzaža na Ivanovim Koritima gdje je, kao mlad fotograf, tada izlagao zajedno s poznatim i iskusnijim crnogorskim kolegama

Njegova prva samostalna izložba organizirana je u rodnom gradu, u Tivtu, 2007. godine, i bila je vezana za modnu fotografiju, nakon čega je izlagao na mnogim izložbama diljem Crne Gore, i u europskim prijestolnicama. Prošle godine je bio inicijator i organizator izložbe Dokumentarna fotografije Crne Gore, u okviru Underhill Fest-a, na kojoj se predstavilo preko 20 crnogorskih fotografa. Na ovoj izložbi je izložio fotografije iz kolekcije Benigni Virus. Najviše ga inspirira dokumentarna i pejzažna fotografija.

Izložba je prodajnog karaktera.