Izložba grafika i slika Đeljoša Đokaja u Galeriji solidarnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 06. ožujka 2019. - 12:04
Autor: 

OJU ,,Muzeji“ Kotor u suradnji s  JU Muzeji i galerije Podgorice organizirat će  samostalnu izložbu akademskog likovnog umjetnika Đeljoša Đokaja (Gjelosh Gjokaj). Otvaranje izložbe bit će upriličeno u četvrtak, 7.3.,  s početkom u 19 hu Galeriji solidarnosti u Starom kotorskom gradu.

Na izložbi će biti predstavljen presjek likovnog stvaralaštva Đeljoša Đokaja,  koji podrazumijeva grafike i slike rađene u različitim stvaralačkim periodima, s posebnim akcentom na grafički medij putem kojeg je umjetnik pronalazio najpostojaniji način da predstavi svoj umjetnički svijet.

Likovna izložba otvorena je za javnost do početka travnja ove godine.

Izložbu će otvoriti mr.  Selma Đečević, akad. slikarica i teoretičarka suvremene umjetnosti, kustosica  JU Muzeji i galerije Podgorice, koja je u uvodnom tekstu kataloga, između ostalog, zapisala: „Crnogorska likovna scena, koja baštini dugu tradiciju, prepoznata je po likovnim poetikama koje izgledaju veoma raznovrsno i složeno. Ukoliko napravimo osvrt na dosadašnje likovne prakse, primijetićemo generacije umjetnika koje njeguju poseban i originalan izraz, bez obzira da li su utemeljene na tradiciji ili su njoj suprotstavljene. To samo govori o neiscrpnoj snazi naše likovne scene koja se manifestuje u mnoštvu stvaralačkih iskazivanja često prepoznatih i izvan granica naše zemlje. Jedan od umjetnika čiji je stvaralački život ostavio traga na recentna umjetnička zbivanja širom Italije i Njemačke je slikar iz Milješa kraj Podgorice Đeljoš Đokaj. Obiman umjetnički opus koji podrazumijeva štafelajno i zidno slikarstvo, grafiku i crtež, svjedoči o raritetnom stvaralačkom potencijalu ovog umjetnika. Međutim, medij kroz čiji je likovno-tehnološki postupak Đokaj najuvjerljivije transponovao svoj umjetnički svijet odnosi se na grafiku koja ga je uvrstila u red najistaknutijih umjetnika Jugoslavije, kada je ovoj tehnici riječ. Kako je za svog života ostavio značajan broj djela rađenih u tehnikama duboke štampe, to izložba u Kotoru, stoga predstvlja  samo jedan od mogućih presjeka njegovog stvaralaštva“.

Đeljoš Đokaj (Gjelosh Gjokaj) rođen je 1933. godine u Milješu, kraj Podgorice. Završio je 1963. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku za grafiku, u klasi profesora Boška Karanovića. Godine 1966. završio je magistarske studije u Beogradu (ALU). U periodu od 1964. do 1969. godine radio je kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Prištini i zajedno sa Mulićijem bio jedan od inicijatora osnivanja tamošnjeg Fakulteta likovnih umjetnosti, gdje je vodio Odsjek za grafiku. Od 1969. do 1984. živio je i stvarao u Rimu,  gdje je njegov rad prihvaćen sa velikom naklonošću kritike i likovne publike. Njegova djela bila su zastupljena na značajnim umjetničkim smotrama diljem Italije, selektirana u okviru više programa kojima se Italija predstavljala kroz diskurs suvremene umjetnosti unutar i van granica zemlje. Godine 1984. Đokaj se nastanjuje u Augsburgu, Njemačka, gdje otvara grafički studio i nastavlja sa stvaralačkim radom, izlažući diljem zemlje i inozemstva, uz zapažen uspjeh i brojne nagrade. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem  Europe od kojih su značajnije u Rimu, Augsburgu, Milanu, Tirani, Zagrebu, Minhenu. Dobitnik je brojnih republičkih i internacionalnih nagrada među kojima su Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1977.), zlatni orden-priznanje Naim Frašeri, Skadar, Albanija (2011.), kao i nagrada Kritičari su odabrali – Bolaffi d’Arte Moderna, Torino, Italija (1975.). Preminuo je 2016. godine.