Izložba "Komedija čula"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. travnja 2014. - 12:59
Autor: 

U Gradskoj galeriji Kotor otvorena je deveta samostalna izložba pod nazivom "Komedija čula" akademske slikarice sa Cetinje Danijele Marković.

Slikarka je izložila crteže-slike bogatog kolorita rađene u kombinovanoj tehnici (tempera i olovka). Na njenim radovima dominira ornamentika i ikonografija drevnih i egzotičnih kultura Indijanaca, Indusa i Kineza.

Za Danijelu je 'crtež-slika svijet primamljivih, promjenljivih formi transformisanih posredstvom čulnog'.

- Poigravanje forme, linije boje u čemu se opaža ono čega ima suviše, a skriva ono što je iskonski postojanije i vječnije, ono što je živo i kad tijelo umre. Ovu tananu nit provlačim kroz svoje stvaralaštvo i kroz ne tako bezazlenu igru nazvanu 'komedija čula' u koju sam i sama uvučena kao čovjek i kao stvaralac - napisala je Danijela Marković o svojoj izložbi.

Marković je rođena na Cetinju, gdje je započela i završila svoje likovno obrazovanje. Poslije Srednje likovne škole 'Petar Lubarda', diplomirala je, a potom i magistrirala, na Fakultetu likovnih umjetnosti.

Imala je brojne kolektivne i samostalne izložbe širom Crne Gore. Dobitnica je brojnih priznanja od kojih je najznačajnija Novembarska nagrada Cetinja.

Izložba se može pogledati do 16. travnja.