Izložba Prirodnjačkog muzeja „Vodena čarolija“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. travnja 2018. - 9:21
Autor: 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Prirodnjački muzej Crne Gore iz Podgorice organiziraju izložbu fotografija  i eksponata biljnog i životinjskog vodenog svijeta i gmizavaca pod nazivom „Vodena čarolija“, autora Nade Bubanje i Katarine Burzanović.

U Galeriji kotorskog Kulturnog centra otvaranje izložbe će biti u petak, 20. 4., u 19 sati.

Izložbu će otvoriti dr.  Lidija Polović, ravnateljica  Prirodnjačkog muzeja i Marija Bernard, ravnateljica Kulturnog centra.

„Ihtiološka zbirka Prirodnjačkog muzeja broji ukupno 97 eksponata. Od toga je 29 dermoplastičnih preparata muzeološkog značaja i 68 mokrih praparata koji osim muzeološkog imaju i naučni značaj, jer predstavljaju bazu za proučavanje raznovrsnosti ihtiofaune Crne Gore i šireg područja Balkanskog poluostrva.Veliki broj eksponata naslijeđen je iz Prirodnjačke zbirke nekadašnjeg Republičkog Zavoda za zaštitu prirode. Zbirka riba broji 21 morsku vrstu, sve sa područja Jadranskog mora i 30 slatkovodnih vrsta, sa područja Crne Gore. Zbirka se dopunjava terenskim radom kustosa i otkupom materijala, naročito, kad su u pitanju krupni kapitalci“.

Zbirka vodozemaca je osnovana 2000. godine. Broji oko 450 eksponata, uglavnom s teritorija Crne Gore. Među  eksponatima se nalaze primjerci rijetkih, endemičnih i zaštićenih vrsta vodozemaca.. Iako svaki primjerak ima svoju znanstvenu  i kulturnu vrijednost, posebnu pozornost privlače primjerci neoteničnih jedinki mrmoljaka-lokalni endemi. Nažalost, veoma mali broj se nalazi u zbirci, jer su staništa ovih jedinki prilično ugrožena, poribljavanjem jezera, tako da su u pojedinim jezerima zahvaljujući neplanskom poribljavanju mnoge podvrste iščezle. Zbirka vodozemaca predstavlja izvor informacija za znanstvene i stručne radove, kataloge, monografije.

 

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 18.5.