Izložba slika Draga Dedića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. kolovoza 2014. - 10:44
Autor: 

U organizaciji OJU Muzeji- Kotor, u Galeriji solidarnosti-palača Pima u Kotoru, 14. kolovoza (četvrtak) bit će otorena izložba slika Draga Dedića.

Izložbu će u 20,30 sati otvoriti Slavko Mandić.

Autor će se predstaviti s 35 radova urađenih u tehnici ulja na paltnu, nastalih u periodu od 1987-2013 godine.

U glazbenom dijelu sudjeluju profesorice Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora, Andrea Petrović i Tamara Knežević (flauta) i Dragana Krgović (klavir).

Autorica izložbe i kataloga Marija Mihaliček

„Susret sa slikarstvom Draga Dedića u Kotoru, na izložbi koja donosi izbor iz njegovog bogatog opusa nastalog u posljednje dvije i po decenije  će svakako potvrditi vrijednost njegovog slikarstva kao originalne pojave crnogorske moderne.“ Marija Mihaliček, iz predgovora Kataloga  izložbe

Drago Dedić je rođen (1937) u Orahovu kod Podgorice. Osnovnu i srednju školu završio u Podujevu, gimnaziju započeo u Titogradu, a maturirao je u Prizrenu. U Titogradu je studirao na Elektrotehničkom fakultetu, a zatim nastavlja studije u Beogradu. Otpočeo je da se napaja umjetnošću - bavi se slikarstvom, poezijom, prozom, kazalištem.

Odlazi (1967) za Pariz, gdje nastavlja intenzivno da se bavi slikarstvom.Svoje prvo likovno predstavljanje imao je (1973) na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji "Lambert" u centru Pariza na ostrvu Sen Lui. Od tada stalno slika i izlaže  samostalno i grupno u Francuskoj i svijetu, a posebno na poznatim salonima: "Salon ACAM", "Salon d'Automne", "Figuration Critique", "Salon d'Hiver", "Salon des Artistes Indepedants", "Salon de Mai", "Salon Societe Nationale des Beaux Arts", "Salon Comparaisons", "Salon Fantastique", "Salon des Grands et Jeunes d'Aujourd'hui". Do sada je priredio trideset sedam samostalnih a sudjelovao je na preko tri stotine pedeset grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i inozemstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji. Član je Udruženja francuskih umjetnika "Maison des Artistes" (1977) i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore (1983). Duži period je član organizacinih komiteta "Salon d'Automne" i "Figuration Critique". Stalno živi i stvara u Parizu, a povremeno u Budvi.