Izložba slika Jelene Đurašković u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. lipnja 2015. - 10:57
Autor: 

U galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu u utorak 16. lipnja u 21 sat bit će otvorena izložba slika Jelene Đurašković koja nosi naziv: ,,Trag o postanku bića“. Jelena je završila FLU-i na Cetinju, u klasi profesora Dragana Karadžića.Studijski je boravila u Turskoj 2013/2014. God.

O njezinome radu povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček je zapisala: ,,Susret sa likovnim djelom mlade umjetnice Jelene Đurašković, koja je odabrala umjetnost kao životni poziv, sam po sebi govori o prirodi njene ličnosti. Odabrati umjetnost i uputit se putem nesigurne egzistencije, ali ispuniti život smislom, baviti se kreativnošću koja ispunjava i traži predavanje kompletne ličnosti, riječju ŽIVJETI UMJETNOST - privilegija je prirodom nadarenih, obrazovanih, kreativnih , spremnih da stalno propituju sebe i svijet oko sebe.

 

Ova izložba nam ukazuje na marljivost i ozbiljnost  nastojanja da, na samom početku umjetničkog puta, iskaže stav, samosvojnost i  cilj kojemu stremi. Slikarstvo Jelene Đurašković je oslobođeno podržavanja viđenog  i deskripcije realnog svijeta,  a usmjereno promišljanju ishodišta i misteriji čovjeka, rađanju, egzistenciji, smislu života. I duše kao „osjećanja koje u sebi nosi prostranstvo različitih emocija imanentnih humanom čovjekovom biću.“ kako je autorka zapisala u nadahnutom eseju naslovljenom Trag o postanku bića, u kome je obrazložila vlastita opredjeljenja i likovna stremljenja. Stvaralačke impulse ova mlada umjetnica crpi u poniranju u dubinu svog bića, u samu nutrinu  i duhovnom umijeću osluškivanja vlastite duše.

Fenomen rađanja kao vječite obnove je tematski najprisutniji na njenim slikama, a iskazan u različitim ikonografskim varijacijama, u kompozicijama naglašenih vertikala - simbola stremljenja ka višoj sferi, ka oslobađanju od prizemnosti. Osobena i tek prepoznatljiva figuralika, jezgrovitog crteža, sa predstavama: majke, djeteta, kršćanskih motiva Sv. Porodice, u  prefinjenim fromatskim gradacijama,  nosi snažnu  simboliku. U apstraktnim slikama većeg formata koloristički bogatim, ispunjenim lirskim emotivnim nabojem i bogatstvom asocijacija, slikarka se referira na umjetnost svog mentora, velikana crnogorskog slikarstva Dragana Karadžića .

Jelenino slikarstvo je slojevito, konteplativno, a njegova recepcija podrazumijeva promišljanje, pa se na njega može primijeniti poznata sintagma da umjetnost nije samo za gledanje, već da se o njoj misli. „

 

Izložbu će otvoriti profesorica Ružica Lazarević.