Izložba slika „Karnevalizacija života“ Marije Đurić u Porto Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. srpnja 2016. - 8:58
Autor: 

Atraktivna umjetnička postavka Karnevalizacija života beogradske umjetnice Marije Đurić bit će otvorena u utorak, 2. kolovoza, u 21 sat u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Uz činjenicu da se temom karnevala bavi baš u Boki, poznatu po tradiciji maškaradi, Marija Đurić podsjeća na veselu stranu života – ona je prije svega umjetnica koja slika u duhu postmodernog senzibiliteta, okreće se ka popularnoj kulturi i posjeduje beogradski urbani šarm. Njezini veliki formati ulja na platnu kombiniraju estetike „šika i šoka“, želeći da ostvari „totalnu umjetnost“, da iznenadi i preokrene kulturni kod.

Cipele od dva metra, lutke-manekenke odjevene u haljine od četiri metra, umjetnica se od  neosimboličke figuracije lijepih mladića i devojaka, od slika u kojima se prožima čulno, erotsko i idejno, do opredmećenih vizija približila, za nas, novoj formi, možda apsolutne ljepote, koju ponavlja u svakom detalju u znaku jedinstva makro i mikro svijeta, istakao je likovni kritičar Dejan Đorić, dodavši da njezina izložba ima smisao pročišćenja, katarze, karnevala, i da stvara svojevrsnu metaumjetnost.

Izložba će biti postavljena do 14. kolovoza.