Izložba slika „Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. listopada 2022. - 9:53
Autor: 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u utorak, 1. 11., u 19 h, u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu, biti otvorena izložba slika Lavirint duše akademskog slikara Mirka Dragovića. Kustosica izložbe je mr. Jasmina Lazović. Izložbu će  otvoriti Marija Saičić, povjesničarka umjetnosti.

Dio teksta iz kataloga Marije Saičić -  Lavirint podsvijesti u djelima Mirka  Dragovića

 „Gradeći jedan poetski oblik, akademski slikar Mirko Dragović u svojim djelima spaja dva antipoda: san i stvarnost, te dobija autentičnu atmosferu na svojim radovima. Izbjegavajući bolnu bjelinu platna, Mirko se igra sa bojama i oblicima, stvarajući novi svijet u kojem se san i stvarnost podudaraju. Iako na dijametralno suprotnim stranama čovjekovog poimanja, san i stvarnost se izjednačavaju; u momentu gledanja slike posmatrač ne zna gdje stvarnost prestaje, a san počinje. Njegovi radovi predstavljaju zalaženje u ljudsku dušu, te slika čudesan svijet u kojem obitavaju plemenite i iskrene emocije.  Na njegovim radovima koji su okarakterisani kao apstraktni ekspresionizam, dominira radnja puna pokreta: razigrane i fino savijene linije stvaraju kompozicije koje spajaju svijest i svijet snova. Sanjalačku atmosferu na svojim radovima upotpunjuje skladnim koloritom; boje su žive, neusiljene nalik prirodi. Stoga ne čudi što Mirko svoju inspiraciju pronalazi upravo na ljepšoj strani svijeta i života, odnosno u ljubavi, prijateljstvu, djetinjstvu, prirodi... Pokret njegovog kista gradi harmonične oblike, a pjesničkim zanosom i maštom svojim kompozicijama dao je osobenu boju. Upravo u toj sintezi slikarstva i poezije koju gradi živopisnim pokretima i harmoničnom slikarskom paletom, san se izjednačava sa javom dokazujući nam da i san može biti dio stvarnosti koju svakodnevno živimo.”

„Akademski slikar Mirko Dragović živi i radi u Podgorici. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda” završio je 1999. godine na Cetinju. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju diplomirao je 2004. godine, smjer slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine, takodje je član Umjetničko likovno književne unije „Vlaho Bukovac” iz Splita. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i inostranstvu, a samostalno osamnaest puta“.

Izložba će biti otvorena do 17. 11. 2022. godine.