Izložba slika „Plavetnilo” u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. veljače 2023. - 10:50
Autor: 

U galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, u petak,  24. 2., s početkom u 19 sati,  bit će otvorena izložba slika „Plavetnilo”, akademske slikarice  Mersihe Resulbegović Mavrić.

„Rođena je 27.2.1980. godine u Baru. Likovnu akademiju je završila u Cetinju 2005. godine na Odsjeku grafičku dizajn, u klasi profesora Mila Grozdanića. Imala je preko 60 kolektivnih izložbi i učestvovala u nekoliko kolonija (Ulcinjski Art simpozium itd. Bavi se grafičkim dizajnom, a profesor je likovne kulture u OŠ "Maršal Tito" - Ulcinj. Osnivač je Udruženja NVO "Naslijeđe". Tokom 2020-2021.godine bila je predsjednica Rotary kluba Ulcinj. U godinama iza sebe, osim samog umjetničkog stvaralaštva, bavila se i priređivanjem različitih kulturnih događaja, ekoloških projekata, humanitarnih evenimenata i akcija. Učestvovala je u organizovanju individualnih izložbi svojih sugrađana, slikara i slikarki, sa kojima je imala i kolektivne izložbe. Jedan je od organizatora omaža umjetničkom stvaralaštvu grafičaru Rudiju Gogi. Slike Mersihe Resulbegović Mavrić se ne poistovjećuju sa ljudskim licima, to su gotovo kosmički pejzaži, sudari hromatskih tačaka u konfliktnom mediju, nebeski i zemaljski pejzaži gdje se između vatrometa i kosmičkog pljuska izdvajaju okupljeni ljudi koji su potučeni društvom i snagom prirode, Bogom ili sudbinom. Slike su bojene jarko plavom bojom, u dvije ravni gore-dolje, između dvije obale i reljefa, koji se spajaju između vodenih površina“.

Izložbu će otvoriti Radojka Abramović, rukovoditeljica muzejskog sektora Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, a na istoj, prisutnima  će se obratiti i autorica.

Izložba će biti otvorena do 10. 3.2023.