Kazališna predstava „Jesenja sonata“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 17. studenog 2017. - 9:05
Autor: 

Kazališna predstava „Jesenja sonata“ rađena u koprodukciji Ateljea 212 iz Beograda i Grad Teatra Budva, bit će izvedena u Centru za kulturu Tivat u subotu,  18.11., s početkom u 20: sati, u okviru „Novembarskih dana“.

Režiju  za ovaj dramski  tekst jednog od najznačajnijih europskih kazališnih i filmskih stvaratelja 20.st., Šveđanina Ingmara Bergmana potpisuje Jagoš Marković.

U predstavi igraju: Tatjana Tanja Bošković, Branka Šelić, Jelena Petrović i Mladen Andrejević.

„Jesenja sonata“govori o svjetski poznatoj pijaniskinji Charlotte, koja je porodičnii život podredila karijeri, posebno svoj odnos sa kćerkom. Nakon više  godina neviđanja, Charlotte odlučuje da se odazove Evinom pozivu da je posjeti i provede s njom neko vrijeme, ne znajući da će u njenom domu sresti i svoju drugu kćer Helenu, koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna da normalno komunicira. Napetost između majke i kćeri raste, jer Charlotte je ljubomorna zbog toga što je Eva mnogo čvršće povezana s Helenom nego s njom. Tokom drame, Eva dijagnostikuje potpuni nedostatak ljubavi kod svoje majke. Napetost doseže vrhunac jedne noći kada razgovori otkrivaju godine impulsivnih događaja koji još nisu spomenuti u porodičnom krugu. Ono što je trebao biti ugodan boravak u porodičnom okruženju, pretvoriće se u niz razgovora preko kojih će majka i kći pokušati razriješiti godinama potiskivane probleme, koji su prouzrokovali stalni osjećaj nedostatka ljubavi i razumijevanja“.