Književno-znanstveni kolokvij povodom 100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. listopada 2019. - 10:32
Autor: 

Književno-znanstveni kolokvij, povodom 100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića, u organizaciji Matice hrvatske, Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Društva hrvatskih književnika, održat će se u petak,  25. listopada, s početkom u 19 sati, u Galeriji solidarnosti (palača Pima). Na promociji će biti predstavljene četiri knjige Luke Brajnovića:  „Oproštaji i susreti: sjećanja iz rata i izgnanstva", „Mjesečina u uljiku: izabrane pjesme", „More mog djetinjstva: izabrane pjesme" i „Služiti istini: memoari, članci, ogledi i studije".

Pored predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marije Mihaliček, na promociji će govoriti i: dr. sc. Željka Lovrenčić, prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač, kao i Slobodan Vuković.

Luka Brainović novinar, sveučilišni  profesor, pjesnik, književnik  rođen je u Kotoru 1919. Pohađao je klasičnu gimnaziju u Korčuli i Kotoru, a Studij prava na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon rata ,emigrirao je u Španjolsku. Filozofski fakultet diplomirao je Pomploni. U tom gradu je živio do svoje smrti 2001.godine.  Objavio je više knjiga s područja novinarstva, od kojih su najpoznatije posvećene upravo deontologiji informacije, a bio je i predavač novinarske etike na sveučilištu u Pamploni. Brajnović je napisao jedan od prvih udžbenika novinarske etike na području Europe, koji je i danas standard u poučavanju, kao i neke njegove vanjskopolitičke kolumne, koje je ispisivao u dnevniku “Diario de Navarra”. Brajnovićevo ime nosi ugledna međunarodna novinarska nagrada, ustanovljena  još za njegovog  života, koja se dodjeljuje  "profesionalcima koji su u svom radu na području komunikacije branili dostojanstvo ljudske osobe i temeljne vrijednosti slobode, tolerancije i solidarnosti." Nagradu su u posljednjih 20 godina dobila velika imena iz svijeta medija koja su se istaknula u etičkom djelovanju – novinari, fotoreporteri, filmski redatelji  – a posthumno ju je dobio i Siniša Glavašević 2001. godine za izvještavanje iz okupiranoga Vukovara.

Ličnost i djelo Kotoranina Luke Brajnovića u našoj sredini je malo poznato, pa je Književno -znanstveni kolokvij u povodu 100.obljetnice rođenja, prilika da saznamo više o čovjeku, koji je u Španjolskoj ostvario  izuzetnu  novinarsku i profesorsku karijeru i  da se upoznamo sa dijelom njegove književne i pjesničke ostavštine, kroz  četiri knjige koje će biti predstavljene.

Don Branko Sbutega o Luki Brajnoviću:

„Možda nijedna osoba, koja je morala da napusti rodni grad, zavičaj i zemlju, nije dobila takvu valorizaciju na međunarodnoj razini, kao što je to bio Luka Brajnović. Usuđujem se reći da je možda u XX stoljeću malo ljudi koji su i na planu intelekta i bilo kakve karijere pošli visočije, više i dalje od Luke Brajnovića…“.