Konceptualna izložba „Glasovi i mitovi“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. kolovoza 2017. - 11:05
Autor: 

Konceptualna izložba  „Glasovi i mitovi“ , skulptura u bronci Jelene Kršić i slika Nikole Žigona bit će otvorena u subotu, 19. 8.,  u 20:00h, u galeriji Pizana u Portu Montenegru.

„Skulpture Jelene Kršić su vitke i predimenzionirane, linije prate pokret i ritam tijela koje se pretvaraju u talas enegrije, koji vode u nenaslućena iskustva natčulnog. Za umjetnicu je vajarstvo ne samo umjetnost već čista aktivnost duha koja izbija iz materije. Jelena Kršić vodi svoje skulpture kroz postojani medij bronze u metafizički prostor u kome obitavaju prilike, prateći svoju igru i pokret, ali i tražeći međusobnu istinu, prepoznavanje i povezanost i uvodi posmatrača u igru pokreta. Umjetnikovo tijelo i tijelo skulpture, potom tijelo skulpture i tijelo njenog gledaoca postaju jedno u metafizičkim identifikacijama“, istakla je umjetnička kritičarka Nataša Lalić.

Nikola Žigon predstavit će uglavnom slike iz ciklusa Dodekatlos (Dvanaest zadataka). U tekstu kataloga ove izložbe, naslovljenom Prizori civilizacijskog djetinjstva, povjesničarka  umjetnosti Danijela Purešević kaže  da je slikar ovom izložbom “iz poetskog prostora intimnog i ličnog, zakoračio u sferu kolektivnog, osvestivši vlastitu težnju za spoznajom arhetipa", i objašnjava slikarski proces: U inicijalnoj formulaciji pojedinačnih kompozicija, Žigon polazi od narativnih elemenata određenih mitoloških priča, postavljajući ih kao ilustrativnu konturu. Potom, takvu osnovu razrađuje, odnosno počinje da je razara. Zaodijeva je u likovno ruho tako što slika krupnim, ekspresivnim, širokim namazima špahtle ili četke, ponekad stvarajući monokromatske površine. Polazne figurativne forme ponekad zadržavaju svoju prepoznatljivost, no često ih on razgrađuje od apstraktnog, do sasvim ogoljene ekspresije. Ljetna art sezona u Portu  Montenegru bila je intenzivna i atraktivna - poslije uspješnog predstavljanja crnogorskih umjetnika u lipnju  na izložbi "COLORS" koja je bila svojevrstan presjek savremene crnogorske likovne scene, uslijedila je izložba unikatnih formi Katarine Zlajić.

Izložba Glasovi i mitovi Jelene Kršić i Nikole Žigona, bit će otvorena narednih 15 dana.