Koncert Belgrade Dixieland Orchestra u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. travnja 2017. - 8:55
Autor: 

Koncert Belgrade Dixieland Orchestra, istinske „institucije“ tradicionalnog jazza u regiji, zakazan je za 29. 4., na platou ispred podmornice Heroj P-821 u Portu  Montenegru, s početkom u 20:00h.

 

Ovaj ekskluzivni ansambl, sastavljen od osam izuzetnih glazbenika– solista, koji jedini njeguje diksilend glazbu  na ovim prostorima, doprinosi razigranoj atmosferi i duhu tradicionalnog jazza,  a vezan je za igru i pjesmu multikulturne sredine grada u kojem je rođen – Nju Orleansa.

Njihov koncert zakazan je na točno na Međunarodni dan jazza, a ova, 2017. godina, najveći je praznik u povijesti jazza- riječ je o planetarnom jubileju. Naime, prije punih 100 godina, točnije 26. 2. 1917. godine, snimljena je prva gramofonska ploča sa zvukom jazza! Bio je to prvi zvaničan, opipljiv dokaz o nastanku jedne od najvažnijih kulturoloških tvorevina XX. st.

 

Louis Armstrong, CountBasie, Charlie Parker, Miles Davis, kosmičke umjetničke gromade koje su iznjedrile ovaj umjetnički pravac nisu doživjele radost ovog slavlja, ali ostavili su za sobom dubok trag i nasljednike koji će o tome brinuti - BelgradeDixielandOrchestra je jedan od njih.

Ovaj koncert dio je popularne manifestacije Mjesec poštovanja jazza u Crnoj Gori (JazzAppreciationMonthinMontenegro) JAM 2017., u organizaciji NVO JazzArt iz Podgorice i PortaMontenegra.