Koncert Damira Imamovića & Sevdah Takht

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. kolovoza 2014. - 12:12
Autor: 

U Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu, u četvrtak 7. kolovoza, u 21,30 sati koncert će održati Damir Imamović & Sevdah Takht.

Sevdah Takht – novi bend Damira Imamovića

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom koji se zove Sevdah Takht Damira Imamovića.

"Takht" je nekada bilo ime za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu glazbu cijeloga podneblja. Naziv "takht" perzijskog je podrijetla i označava "pozornicu", "postolje", "dasku", "tron". U suvremenoj uporabi mogli bismo ga prevesti kao "pozornicu za nastup benda" ili kao "tačku gledišta". U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. "tahta" je daska, "tahtali" znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih glazbenih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s vlastitim Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao glazbenog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju.

Sevdah Takht se pojavljuje 2012. godine sa koncertima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. U listopadu 2012. Objavljuju prvi zajednički CD po jednostavnom imenu "Sevdah Takht" sa kojeg istovremeno izlazi i prvi single "Razbolje se lijepa Hajrija" popraćen spotom autora Amera Kapetanovića.

Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine:
Nenad Kovačić (r. 1982. g., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor glazbe za kazalište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović (r. 1980. g., Kladovo, Srbija) – Jedan od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i kazališne predstave.