Koncert "Neke prošle godine - Vlada i Bajka" na sceni Atrija Buća

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. kolovoza 2017. - 10:44
Autor: 

U petak, 25. kolovoza, s početkom u  21 sat na  maloj sceni Atrija Buća u Tivtu, bit će održano Veče sa prijateljima, koncert  “NEKE PROŠLE GODINE –VLADA  I  BAJKA”.

Prvi akustični glazbenici na beogradskoj rok sceni bili su Vladimir Marković Vlada, rođen 1950. u Beogradu i Dragutin Balaban Bajka rođen 1948. godine u Zemunu. Vladimir i Dragutin su se družili od najranijeg djetinjstva, a kako su odrastali sve su se više zanimali za glazbu i počeli su zajedno da sviraju gitare. Akademskom kulturno-umjetičkom društvu Branko Krsmanović (AKUD) pridružili su se 1968. godine, kada su počeli da nastupaju u duetu pod nazivom Vlada i Bajka. Preko AKUD-a su 1971. godine otišli na turneju po Americi gdje su u duetu nastupali po univerzitetskim klubovima svirajući pjesme američkog  rok dueta Simon & Garfunkel.
Nakon povratka u Beograd prepjevali su jednu od najpoznatijih pjesama ovog dueta Zvuk tišine (The Sound of Silence). Ta pjesma im je omogućila pobjedu u radijskoj emisiji Studio VI vam pruža šansu, a nagrada je bila objavljivanje njihovog prvog singla. Pored pobjedničke pjesme na singlu se našla i obrada pjesme Cecilia. Tada počinje njihova saradnja u TV emisijama Serija koje nema i Pozdravite sve kod kuće, i sa Radio Beogradom gde su nerijetko nastupali uživo u noćnom programu. Sve veću popularnost omogućila im je nastupe na različitim festivalima, na kojima su svirali originalne Vladine pesme. Na Opatijskom festivalu 1973. godine svirali su pjesmu Dok te gledam, na Omladinskom festivalu u Subotici iste godine nastupili su sapjesmom Lutanja, a na festivalu Beogradskog proljeća 1974. godine sa pjesmom Novi svet. Prvi album Vlada i Bajka objavili su 1994. godine pod nazivom Ja nisam ja. Na snimanju su sudjelovali poznati glazbenici i glumci, a autori glazbe bili su Vlada, Bajka i Enco Lesić. Od njihovih starijih pjesama na albumu se našla nova verzija pjesme Oblak, ali najznačajnija pesma na tom albumu bila je Beograd. U isto vrijeme pjesma Oblak se pojavila na kompilacijskom albumu pod nazivom Sve smo mogli mi: Akustičarska glazba, na kojoj su se našle i pjesme drugih poznatih rok glazbenika. U Sava Centru su 6. travnja 1995. godine priredili veliki koncert pod nazivom Odbrana Beograda. Koncert su održali povodom promocije prvog albuma, ali i radi iskazivanja nezadovoljstva zbog narastajućeg turbo folk trenda na ovim prostorima. Iste godine je objavljen CD Moj Beograd sa snimcima live nastupa u Sava Centru. Nakon tog koncerta Vlada i Bajka se ponovo razilaze sve do 2011. godine kada su sudjelovali na projektu Band Aid for Japan u organizacija RTS-a, radi podrške narodu Japana usled nuklearne katastrofe koja se dogodila iste godine. Tada su snimili singl Kokoro ni ai o (Osmjeh umesto suza). Na snimanju su gostovali Lena Kovačević, Bilja Krstić, Ljuba Ninković, dečiji hor RTS-a i drugi. Krajem iste godine Vlada i Bajka su se pojavili na proslavi povodom pedeset godina postojanja Omladinskog festivala u Subotici na kojoj su svirali pjesmu Oblak.

Beogrdaski  Simon & Garfunkel  će izveti svoje poznate hitove u prelijepom ambijentu Atrija Buća, a ulaz će biti slobodan.