Koncert Oleksiy Molchanova u crkvi Sv. Duha

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. siječnja 2016. - 9:05
Autor: 

U organizaciji ŠOSMO "Vida Matjan" Kotor i KotorArt "Don Brankovi dani muzike",

u okviru Kotorske koncertne sezone, 26. siječnja (utorak) u Koncertnoj dvorani crkve Sv. Duha bit će održan koncert  Oleksiy Molchanova na klaviru.

      

Program:

 

1. W. A. Mozart: Phantasie d-moll, KV 397

2. S. Rachmaninoff: Variiacije na Korelijevu

temu, op.42

3. F. Liszt: Sonate h-moll

 

 

Oleksiy Molchanov  rođen je 24.5.1961.godine u Novorosijsku (Rusija).Srednju glazbenu školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc.Lidije Sur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U tijeku školovanja osvajao je nagrade kao klavirisa, od kojih je značajno spomenuti pobjedu na natjecanju "Lisenko" u Lavovu 1984. godine. Dobitnik je specijalne nagrade za izvođenje obvezne kompozicije na I. natjecanju "Rahmanjinov" u Moskvi 1983.godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku  školovanja počeo se baviti pedagogijom uporedno a koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje s recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švicarskoj, koncerte s brojnim orkestrima (Filharmonija Cerkasi-dir. A.Djačenko,Filharmonija Lviv-dir. R. Filipcuk; Filharmonija Dnjepropetrovsk-dir. J.Blinov; Filharmonija mladih Harkiv-dir. J.Janko). Poseban značaj ima suradnja u klavirskom duu s V.Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Ostvaren je niz programa,snimaka za državne RTV  Ukrajine i koncerata. Bio je dobitnik nagrade "Nova imena". uarađivao je sa Savezom Kompozitora Ukrajine na projektima suvremene glazbe i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).

Od 1995.godine živio je u Srbiji,gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se koncert na festivalu "Mokranjčevi dani" 1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O.Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999.godine i nastup na festivalu "Nimus".

U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj Akademiji Cetinje. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspjesno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima s eminentnim umjetnicima ostvario  je veliki broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista Lj.Jovanovića, O.Nikolea, M.Đurđevic, Ž.Marinković, T.Krkeljić, M.Lipovsek,N.Paklar; trubača T.Kerekesa, hornistu B.Lipovseka, fagotiste K.Sensteveolda, N Jankovića, oboistu G.Porrata, klarinetiste O.Popovića i V.Klenkovskog, trombonistu A. Benčića, violinistkinju K. Akejnikovu, violiste P.Langgartnera,I. Vukčevića , P. Veličkovića, violončeliste V.Uzura I.Perazića i E.Vučeković-Veith

Član je tria " Con Spirito", i klavirskog dua "Aperto".

Nastupao je na festivalima "A Tempo", "Kotor-Art", Montenegro music fest",

"Barski ljetopis V'Espressivo", " Nei suoni dei luoghi"...

Više puta snimao je za RTCG, Radio Televiziju Ukrajine...

Vanredni  je  profesor  i mentor na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet

Korepeticija. Redovan je član žirija na natjecanjima u Crnoj Gori i Srbiji.