Koncert u crkvi Sv. Duha

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 22. veljače 2016. - 11:18
Autor: 

U Koncertnoj dvorani – crkva Sv. Duha u Kotoru, 24. veljače (srijeda), s početkom u 19 sati koncert će održati Laura Levai Aksin (flauta) i Iris Kobal (klavir).

Laura Levai Aksin  rođena je u Subotici. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu u klasama prof. Claude Lefebvre i prof. Patrick Gallois-a. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga . Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima. Laureat je natjecanja Muzičkih umjetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodijeljena joj je Prva nagrada za interpretaciju suvremenih djela.

 Nastupala je kao solista s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj recitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Nizozemskoj, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.

Laura Levai Aksin je solo flautistica Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bavila se orkestarskim muziciranjem kao solo flautistica orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica (Novi Sad) i ansambla za novu glazbu Musica viva. Za vrijeme boravka u Francuskoj bila je član ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel  i orleanskog Orkestra flauta.

Član je kamernog trija s Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta Density i puhačkog kvinteta Synergia 5. Već tri decenije surađuje s pijanisticom Iris Kobal.

Snimala je za mnoge radio i TV centre u regiji, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI. Izdala je kompakt diskove za Recommended Records i SLAM Production iz Velike Britanije, EOS iz Austrije, Visio Mundi, SKC  iz  Novog Sada itd.  Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija nazočna je na međunarodnim i domaćim natjecanjima i festivalima.

 

Iris Kobal rođena je u Novom Sadu. Studije je započela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Lazka, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdme. Usavršavala se na Hochschule fur Musik u Beču u klasi prof. Rolanda Kelera. Zaposlena je u zvanju redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Aktivno koncertira  kao solista i kamerni glazbenik. Gostovala je u gotovo svim značajnijim dvoranama u Srbiji, kao i na podijumima u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Francuska, Mađarska, Italija, Nemačka, Austija, Kanada). Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTB, Orkestrom JNA, Zagrebačkom filharmonijom, Kameratom  akademika, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i Kotor Art festivalskim orkestrom.

Svirala je na značajnim festivalima kao što su Festival Savremene muzike u Opatiji, Novosadske muzičke svečanosti, Muzičke svečanosti u Subotici i Somboru, Kotor Art festival, Ljetnji festival u Herceg Novom, Grad teatar u Budvi i dr.

Bila je član ansambla za suvremenu glazbu "Musica Viva". Ove godine slavi  30 godina umjetničke suradnje s flautisticom Laurom Levai-Aksin. Surađivala je s poznatim domaćim i stranim umjetnicima kao što su Dejan Bogdanović, Branislav Jatić, Nikola Srdić, Ištvan Varga, Vera Kovač-Vitkai, Ami Flamer, Mišel  Arinjon, Megumi Tešima.

Snimala je za jugoslovenske RTV u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu i Skoplju, kao i za talijansku kuću RAI.